TÉMA

David Vávra

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala

Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|

Regály tak jako v roce 1911. Jaroměř otevřela památkově chráněný Wenkeův obchodní dům

Jaroměř na Náchodsku v neděli po téměř tříleté rekonstrukci slavnostně otevřela Wenkeův obchodní dům, který je sídlem městského muzea. Oprava modernistické budovy z roku 1911, která je od roku 2017 národní kulturní památkou, přišla na třicet milionů korun. Součástí investice byla i oprava sousedního domu, čímž muzeum významně rozšířilo výstavní plochu.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 20:02|

Stará a nová konstrukce by se tloukly, hájí předseda hodnotící komise návrh na nový most v Praze

Pražské panorama nejspíše čeká významná změna. Železniční most, který stojí v popředí při pohledu z Vyšehradu k Pražskému hradu, by měla ve čtyřletém horizontu nahradit nová konstrukce. To samo o sobě vyvolává diskuse, které podle architekta Davida Vávry vypukly poněkud nečekaně. Upozornil, že ani jako architekt nevěděl o soutěži, z níž vzešel vítězný návrh. Předseda hodnotící komise Pavel Ryjáček je naopak přesvědčen, že Správa železnic a město udělaly pro osvětu dost. Vávra a Ryjáček diskutovali o výměně železničního mostu v Událostech, komentářích.
30. 11. 2022|

Raději rekonstruovat než bourat. Den architektury otevře meteorologickou stanici i krematorium

Festival Den architektury, který ve skutečnosti trvá celý týden, se letos koná s mottem Nebourej, transformuj! Od 30. září do 6. října veřejnost upozorní na rekonstrukce historických budov, do kterých se podařilo citlivě vnést prvky moderní architektury. Pozornost věnuje i industriálním a sakrálním stavbám či nejnovějším budovám vystavěným s ohledem na životní prostředí. Připomene také odkaz architekta Josipa Plečnika. Hlavním dějištěm festivalu je Praha. Do Dne architektury se ale zapojilo i Brno, Ostrava, Opava, Zlín, Olomouc a další desítky měst v Česku a také na Slovensku.
30. 9. 2022|

Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko

Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|

Výstava ukazuje československý i současný design brýlí. Saskia Burešová si ty své už vybrala

Po chebském Retromuseu si zájemci mohou prohlédnout výstavu Brejle a okuliare i v pražské Galerii UM. Expozice přibližuje zejména design brýlí od československých výrobců, ukazuje ale i nejstarší sběratelské kousky ze zahraničí. Až do 28. května návštěvníci také zjistí, jak si brýle představují současní studenti UMPRUM.
22. 4. 2022|

Podnikatel chce po třiceti letech obnovit sjezdovku na Rozárce. Ekologům se záměr nelíbí

Záměr vybudovat v lokalitě Rozárka na okraji Hradce Králové na místě bývalé sjezdovky novou s umělým povrchem a restaurací podpořili na jaře zastupitelé města. Ekologové jsou ale proti projektu, v lokalitě proto provádějí nezávislý průzkum zaměřený na ochranu životního prostředí. Vznikla také petice.
14. 1. 2022|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Hrejme dále. Alfred Strejček a David Vávra popsali svůj boj o zdraví

David Vávra a Alfred Strejček se podělili se čtenáři o zkušenost, jak přežili osobní katastrofu. V knize Hrejme dále… vypráví o zdravotních komplikacích, které je postihly, a o tom, jak se s nimi zkoušeli vypořádat. Své příběhy sepsali umělci na podnět chirurga Pavla Pafka.
18. 11. 2020|
Interview ČT24

Českou sodu dělají dnes politici, říká architekt a herec David Vávra

„Když dělá něco člověk s čistým srdcem, tak může dělat cokoliv,“ tvrdí David Vávra. V jeho případě je to humor a architektura. O obojím mluvil jako host Interview ČT24. A také o poznání, že „krušné chvíle možná vedou člověka ke štěstí“.
19. 10. 2020|

Praha představila podobu dalších stanic metra D. Zaměřila se na jejich umělecké ztvárnění

Praha už zná podobu tří stanic budoucího metra D – Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory. Vizualizace zveřejnil na Facebooku náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (za Praha sobě). Podle něj se magistrát zaměřil na jejich umělecké ztvárnění, architektonicky už do nich údajně nebylo možné zasáhnout, aby se stavba nezdržela. Tři stanice metra D navrhli Vladimír Kopecký, Jiří Černický a Stanislav Kolíbal.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 23:10|

Nové Šumné stopy zavedly Davida Vávru k protinožcům

David Vávra se vydal po dalších Šumných stopách. Dokumentární cyklus České televize po stopách českých architektů a dalších umělců ho tentokrát zavedl do Austrálie a na Nový Zéland. Nových pět dílů začne ČT art uvádět 31. května od 22:00.
21. 5. 2019|

Stanice metra D oživí výtvarníci. Praze s tím pomůže Národní galerie i David Vávra

Praha nechá pro každou stanici plánované trasy metra D z Pankráce do Písnice vypracovat návrhy výtvarných řešení. Z nich pak komise vybere vítěze. Novinářům to v pondělí řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Akce se uskuteční pod záštitou Národní galerie Praha (NG) a spolupracovat na ní bude architekt David Vávra. Náklady na akci budou do deseti milionů korun. Stavbu metra zajišťuje dopravní podnik (DPP), který letos plánuje zahájit na Pankráci geologický průzkum. Trasa má ulevit přetížené lince C.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 12:35|

Filmový postřeh: Chatu na prodej se od Chýlkové a Kačera vyplatí koupit

Trochu praštěná česká rodina prodává rodinné zlato uprostřed lesa – chátrající chatu, na kterou už skoro nejezdí. Ivana Chýlková a David Vávra s dědečkem Janem Kačerem a babičkou Janou Synkovou stejně jako dospělé děti s partnery vyrazí na poslední, nuceně společný víkend, než podepíšou smlouvu a předají klíče novému majiteli.
6. 7. 2018|

Chýlková, Vávra a Kačer mají Chatu na prodej. Oslaví to večírkem a trailerem

Tragikomické rodinné setkání slibuje nový snímek režiséra Tomáše Pavlíčka. V jeho Chatě na prodej se sejde Ivana Chýlková, Jan Kačer nebo David Vávra. Příběh vyprávěný s citem pro humor a absurdní situace začnou tuzemská kina uvádět 26. července. Jak bude rozloučení s rodinnou nemovitostí probíhat, naznačuje už teď trailer. Snímek vznikl v koprodukci České televize.
26. 4. 2018|