Festival ve Varech vyhráli rumunští barbaři, i pro Čechy něco bude

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři,“ hlásá dlouhý název snímku o bolestivém místě rumunské národní historie. Jedno to ale není filmaři Raduovi Judemu, který o této „bolavé patě“ natočil film. A ten zas není jedno filmovému festivalu v Karlových Varech, který titul ocenil Křišťálovým globem pro nejlepší snímek 53. ročníku. Úspěch může letos opět těšit i Čechy – slovinský „famák“ Olmo Omerzu získal cenu za režii pro svou road movie Všechno bude. I v souvislosti s vítězným snímkem se během večera mluvilo o svobodě a politice.

Jednačtyřicetiletý Radu Jude je uznávaným evropským filmařem. Ocenění si vozí z Berlinale (za nekorektní eastern Aferim! - recenze) nebo ze Sundance (Nejšťastnější dívka na světě). Své sociálně kritické filmy také na prestižních přehlídkách obvykle uvádí, je proto úspěchem, že tentokrát si pro světovou premiéru svého posledního snímku vybral Karlovy Vary. 

  • Hlavní cena – Křišťálový globus: Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři, režie: Radu Jude
  • Zvláštní cena hlavní poroty: Cesta do Florianópolisu, režie: Ana Katz
  • Cena za režii: Olmo Omerzu – Všechno bude (v kinech od 6. 9.)
  • Cena pro nejlepší herečku: Mercedes Morán za roli ve filmu Cesta do Florianópolisu, režie: Ana Katz 
  • Cena pro nejlepšího herce: Moshe Folkenflik za roli ve filmu Geula, režie: Joseph Madmony, Boaz Yehonatan Yacov 
  • Zvláštní uznání hlavní poroty: Skokan, režie: Ivan I. Tverdovskij
  • Zvláštní uznání hlavní poroty: Příběh lásky, režie: Sonja Prosenc
  • Hlavní cena poroty soutěže Na východ od Západu: Šalamounova hora, režie: Elizaveta Stishova
  • Zvláštní cena poroty Na východ od Západu: Rozkvetlé údolí, režie: László Csuja (v kinech od 30. 8.)
  • Nejlepší dokument: Svědkové Putinovi, režie: Vitalij Manskij
  • Zvláštní cena dokumentární poroty: Walden, režie: Daniel Zimmermann 
  • Cena diváků: Rain Man

Jeho příběh o podílu Rumunů na holocaustu za druhé světové války byl po svém festivalovém uvedení skloňovaným kandidátem na vítěze. „Esejistická forma, v níž se v dlouhých záběrech vášnivě diskutuje, předčítá z knih či pouští archivní záznamy, může být zkouškou trpělivosti, ale dovoluje problematiku prozkoumat z mnoha pohledů. Faktografii Jude ovšem vyvažuje kousavým ironickým humorem. Odvaha tématu i formálních prostředků předurčuje snímek na festivalu k zisku nějakého ocenění,“ napsal například o dramatu náš festivalový recenzent.

Tenhle snímek nám ukazuje, proč je film důležitý. Ukazuje na ty, kteří přepisují historii, na tu chorobnost a podstatu antisemitismu.
Porota o vítězném filmu

Hlavní porota udělila ještě zvláštní cenu Cestě do Florianópolisu. Argentinská režisérka Ana Katz vypráví s jemným humorem a lehkou melancholií o cestě jedné rodiny do tohoto brazilského letoviska. Argentinská herečka z tohoto snímku Mercedes Morán si navíc odnáší cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Nejlepším hercem pak byl vybrán Moshe Folenflik představující v izraelském filmu Geula milujícího otce, jenž se stará o těžce nemocnou dceru.

Český film v loňském ročníku slavil – meditativní Křižáček režiséra Václava Kadrnky dobyl hlavní cenu, patnáct let od podobného tuzemského úspěchu. Ani letos česká kinematografie neodchází s prázdnou. Porotu zaujala další studie mezilidských vztahů režiséra slovinského původu Olma Omerzua.

Udělila mu cenu za režii snímku Všechno bude, který se točí kolem „útěku“ dvou teenagerů. Příběh o klučičím přátelství a dobrodružství vznikl v koprodukci České televize. „Je to vzkaz o tom, jaká je střední generace ve východní Evropě a jaká nám vyrůstá nová. Myslím, že tento film by měl mít šanci u širšího publika i na ostatních festivalech,“ domnívá se šéfredaktorka Festivalového deníku Veronika Bednářová.

Trailer: Všechno bude (zdroj: ČT24)

V soutěžní sekci Na východ od Západu, zaměřující se na první a druhé počiny filmařů převážně z bývalého východního bloku, patří ocenění debutu ruské režisérky Elizavety Stishové. Šalamounova hora předkládá kombinací rodinného dramatu a svérázné komedie obraz života současného Kyrgyzstánu. 

I cena pro nejlepší dokument ukazuje na Východ. Podruhé ji získal ruský režisér ukrajinského původu Vitalij Manskij. V roce 2013 zaujal Rourou, v níž sledoval příběhy lidí žijící podél transsibiřského plynovodu. Letos ve Varech uvedl snímek Svědkové Putinovi, vhled do kariéry ruského prezidenta Vladimira Putina. Při přebírání ocenění mimo jiné poděkoval Česku, dokument totiž natočil i díky koprodukci České televize.

Oceněný Barry Levinson: Film nás propojuje

Svou cenu udělují ve Varech i diváci. V letošním ročníku nejvíce přáli Rain Manovi. Třicet let starý autistický příběh tu osobně uvedl jeho režisér Barry Levinson. A zdržel se až do konce přehlídky, aby si převzal Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii. 

V děkovací řeči poukázal na univerzální jazyk filmu: „Je to mimořádná pocta pro kluka, který vyrostl v Marylandu a teď dostává cenu za přínos světovému filmu. Na filmu je jedna skvělá věc – je to forma, která propojuje celý svět bez ohledu na to, odkud pocházíte. Příběhy se vyprávějí po celém světě a my se s nimi dokážeme ztotožnit, ať už jsou jednoduché, extravagantní, směšné, nebo smutné. V dnešní době nás rozdělují různé pocity, je dobré si uvědomit, že se spíš navzájem podobáme, než bychom byli rozlišní - a to nám dává jazyk filmu, propojuje nás jako obyvatele jedné planety.“

Cena pro Roberta Pattinsona a Jaromíra Hanzlíka

Během ceremoniálu předával také prezident festivalu Jiří Bartoška „svou“ cenu dvěma filmovým osobnostem. Za podporu nezávislého filmu si pro ocenění dojel z Velké Británie Robert Pattinson, který při přebírání připomněl, že tohle je směr, kterým by se rád ubíral, a raději zapomněl na Twilight ságu, jež ho proslavila.

Jaromír Hanzlík s Cenou prezidenta festivalu na 53. MFF Karlovy Vary
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Druhým závěrečným oceněným byl český herec Jaromír Hanzlík. „Podruhé jste mě dojali,“ přiznal s odkazem na potlesk vestoje, kterého se mu už na festivalu dostalo při projekci filmu Bloudění. „Ty jsi mě tímto oceněním poslal do společnosti báječných kumštýřů. Chtěl bych poděkovat kormě tebe především divákům a jsem jim vděčný za jejich přízeň,“ vzkázal Jiřímu Bartoškovi a svým příznivcům.

Naopak na úvod festivalu už Křišťálový globus za přínos kinematografii obdržel Tim Robbins

Film, politika a svoboda

Během večer zaznělo několik prohlášení, jimiž ocenění upozorňovali na důležitost svobody a na její ohrožování. K takovým patřilo vyjádření producentky vítězného snímku, který se tohoto tématu dotýká.  

„Název tohoto filmu dnes vypadá jako kód, který byl převzat z politické řeči někoho, kdo je politikem ve Spojených státech, Maďarsku, Polsku, Turecku, Rusku, ale není to tak, je to osmdesát let starý citát. Není mi jedno, pokud lidská práva a sovboda vyjádření nevyhrají v Rusku a také mi není jedno, zda Oleg Sencov vyjde nebo nevyjde z vězení,“ podpořila Ada Solomon ukrajinského filmaře vězněného v Rusku za údajný terorismus po anexi Krymu.

Také tvůrci snímku Šalamounova hora zmínili Sencovo jméno a rohodli se využít část finanční odměny, jež je s cenou spojena, na podporu režisérovy rodiny. A Mercedes Morán své ocenění pro nejlepší herečku symbolicky věnovala feministickému hnutí, které v Argentině bojuje proti domácímu násilí.