Barry Levinson je trochu Rain Man. Nemá rád reflektory, na Oscarech ani ve Varech

Oscarový režisér Barry Levinson uvedl v pátek v Karlových Varech svůj zřejmě nejslavnější film – Rain Mana. Dojímavý snímek s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem o autistovi a jeho postupném sbližování s bratrem měl premiéru v roce 1988. Festival promítl také Levinsonovu satiru Vrtěti psem a nejnovější televizní počin Paterno.

Přestože Rain Mana natočil Barry Levinson před třemi desetiletími, ocenění za něj sklízí dosud. Nejinak tomu bylo při projekci ve Varech.

To je jako v Rain Manovi

Režisér se festivalovému publiku mimo jné svěřil, že si tehdy při udělování Oscarů v duchu přál, aby jeho jméno nezaznělo. Je prý nerad středem pozornosti a raději točí. „Představa, že se najednou ocitnu na pódiu před takovým množstvím lidí, mě děsila,“ přiznává.

Popasovat se s trémou ale musel, protože si pro prestižní sošku – svou první a i přes další nominace zatím jedinou – došel. Název filmu Rain Man padl ten večer celkem čtyřikrát. Stal se také nejlepším snímkem roku, s nejlepším scénářem (pro Barryho Morrowa a Ronalda Basse) a nejlepším hlavním hercem – Dustinem Hoffmanem.

Hostem Varů je Barry Levinson, režisér filmu Rain Man (zdroj: ČT24)

Právě jeho výkon pomohl ke zvýšenému zájmu o problémy lidí s autismem. Když se v osmdesátých letech snímek natáčel, v Americe se o tomto duševním postižení nahlas příliš nemluvilo. „Poté, co se film stal populární, přibývalo rodičů, kteří dokázali vysvětlit chování svých dětí. Mohli říct: To je jako v Rain Manovi. Pomohl obrátit pozornost k autismu,“ je si vědom Levinson.

Levinson: Psem vrtíme i dnes

Festivalový program připomněl i jeho další úspěšný počin – politickou satiru Vrtěti psem z roku 1997. V ní hrál opět Dustin Hoffman, tentokrát hollywoodského producenta, který pomáhá vyrobit aféru, jež by odlákala pozornost od sexuálního skandálu amerického prezidenta.

Ani příběh o manipulaci a pokrytectví od doby svého natočení nezestárl, výraz „vrtěti psem“ vycházející z anglického idiomu („the tail wagging the dog“) se navíc stal srozumitelných označením po celém světě. „Film jsem léta neviděl, ale tady jsem byl na projekci – a byl jsem překvapený, jak některé momenty souzní s tím, co zažíváme dnes,“ upozornil na festivalu režisér. 

Vrtěti psem (1997, režie: Barry Levinson)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Ve Varech stihl představit i ukázku své nejnovější tvorby – televizní film Paterno s Al Pacinem v hlavní roli. I v něm řeší sexuální skandál, obviněn je z něj univerzitní trenér. 

A i když Barry Levinson nerad stojí v záři reflektorů, v Karlových Varech se jim ještě chvíli nevyhne. Na závěr 53. ročníku převezme v sobotu za přínos kinematografii Křišťálový globus.