Exupír Robert Pattinson: Chtěl bych hrát postavy, které nemají zuby

No comment: Příjezd Roberta Pattinsona na festival do Karlových Varů (zdroj: ČT24)

Na festivalu v Karlových Varech začíná poslední den, který si nenechá ujít poslední letošní „velký“ host. Do západočeských lázní dopoledne přijel britský herec Robert Pattinson, známý především z upírské ságy Twilight a filmové série o Harrym Potterovi. Především na Stmívání by ale prý rád zapomněl.

U červeného koberce na Roberta Pattinsona čekaly stovky příznivců, jak se dalo čekat, především fanynek. Získal si je jako romantický upír, ale o této své roli s novináři mluvit nechtěl. Za hollywoodskou kariérou udělal tlustou čáru.

„Došlo mi, že bych chtěl hrát postavy, které třeba nemají zuby nebo trpí na nějaké nemoci. To se mi líbí a takové role bych rád získával,“ prohlásil.

Soustředí se proto spíše na nezávislou tvorbu. A právě za polupráci s výraznými filmaři a na snímcích s nezávislými tématy ho karlovarská přehlídka ocenila. Z rukou Jiřího Bartošky převzal na slavnostním zakončení Cenu prezidenta festivalu.

Ve Varech ještě před tím stihl uvést futuristický western australského tvůrce Davida Michôda. Snímek Rover z roku 2014 vypráví o tom, co se stane, když kvůli ekonomické krizi úplně zkolabuje společenský pořádek a lidé přestanou dodržovat právo a začnou brát spravedlnost do vlastních rukou.

Pattinson se objevil také například v nové adaptaci slavného Maupassantova Miláčka. S Davidem Cronenbergem natočil temnou futuristickou vizi Cosmopolis a drama z hollywoodského prostředí Mapy ke hvězdám.

Guy Pearce a Robert Pattinson (vpravo) ve filmu Rover
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Po boku Nicole Kidman a Jamese Franca si zahrál v životopisném romantickém dramatu Wernera Herzoga Královna pouště, v nedávné době zaujal v lupičském dramatu Dobré časy a ve westernu Dáma.

Slavnostní zakončení s Pattinsonovou účastí prozradilo také jméno oceněných snímků letošního ročníku. Hlavní cenu - Křišťálový globus - získal rumunský snímek Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.