Křižáček dobyl Karlovy Vary. Český film zvítězil po 15 letech

Po patnáci letech vyhrál hlavní soutěž filmového festivalu ve Varech domácí snímek. Křišťálový glóbus 52. ročníku za nejlepší film si odnáší Křižáček. Meditativní drama o otcovství je inspirováno neznámou básní Jaroslava Vrchlického. Do hlavní role obsadil režisér a spoluscenárista Václav Kadrnka Karla Rodena. „Jsem rád, že náš film vytváří emoce,“ přijal ocenění filmař.

Naposledy Křišťálový glóbus pro nejlepší snímek získal v roce 2002 Petr Zelenka za Rok Ďábla. Křižáček byl jediným českým filmem v letošní hlavní soutěži. Václav Kadrnka debutoval před sedmi lety Osmdesáti dopisy, odehrávajícími se na sklonku osmdesátých let. Příběh dospívajícího Vaška, který doprovází svou matku po úřadech, aby získali povolení odjet za otcem do ciziny, vycházel do značné míry ze života samotného režiséra a spoluscenáristy. Ceny české filmové kritiky Kadrnku označily za objev roku.

Záznam: Závěrečný ceremoniál 52. MFF Karlovy Vary

Šest let po svém debutu přišel se stylisticky neméně vyhraněným titulem. Scénář k němu napsal spolu s Jiřím Soukupem (s nímž spolupracoval už na Osmdesáti dopisech) a Vojtěchem Maškem. V příběhu z doby vrcholného středověku téměř beze slov sleduje syna rytíře Bořka, který se jednoho dne obleče do dětského brnění a utíká z domova do Svaté země. Zoufalý otec se pustí po jeho stopách do beznadějného hledání. Do hlavních rolí poetické filmové pouti obsadil Kadrnka Karla Rodena a Aleše Bílíka. Od 3. srpna se pak Křižáček, natočený v koprodukci České televize, vypraví i do tuzemských kin.

Přehled dalších ocenění najdete ve fotogalerii