První ceny z Varů: za debuty o válce, rodině a lásce

Křišťálové glóby v hlavních kategoriích zůstávají ještě ve vitrínách, své ceny ale už udělily nestatutární poroty. Ve všech případech ocenily hrané debuty. Slavnostní ceremoniál s vyhlašováním a předáváním všech ocenění odvysílá ČT1 dnes ve 20:00. Od 21:05 se pak mohou diváci na ČT24 ohlédnout za letošním ročníkem.

Cenu mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI získala neobvyklá autistická romance od americké režisérky Rachel Israel Drobné si nechte. „Tento něžný, jednoduše vyprávěný příběh je vystavěn na složitých pocitech,“ shrnula své dojmy porota.

Nejlepší evropský film vybírá z hlavní soutěže a soutěže Na východ od Západu porota Ceny Europa Cinemas Label. Letos patří filmu Chlapi nepláčou od režiséra Alena Drljeviće. Drama o odpuštění vypráví o různorodé skupině veteránů, kteří se sejdou necelé dvě desetiletí od konce války v Jugoslávii. 

Setkání po letech je také tématem rumunského filmu Mariţa od režiséra Cristiho Iftime​. Získal cenu FEDORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří za nejlepší film v soutěži Na východ od Západu. Hlavní hrdina, třicátník Costi, v něm po letech svede dohromady své rozvedené rodiče.

Tvůrci a herci oceněného filmu Drobné si nechte
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Zvláštní uznání stejné poroty patří turecko-belgickému Modrému tichu. Vizuálně a zvukově stylizovaný příběh pojednává o muži, který se po traumatu z minulosti snaží vrátit do normálního života a navázat kontakt s dcerou. Natočil jej turecký režisér Bülent Öztürk. „Silně a odvážně, obrazem, zvukem i tichem zachytil, jak násilí a válka stravují lidskou duši,“ zhodnotila porota.

Ekumenická porota se rozhodla svou cenu udělit izraelsko-německému filmu Cukrář. Vypráví o vztahu dvou mužů odlišného původu - jeden žije v Německu, druhý v Izraeli. „Zprostředkovává divákům pohled na nejdůležitější z lidských hodnot, která dokáže překonat všechny předsudky: lásku,“ ocenili porotci.