Bulharsko podezírá šest Rusů z výbuchů v tamních muničních skladech

Události: Bulharská stopa (zdroj: ČT24)

Bulharsko podezírá šest Rusů v souvislosti s výbuchy v bulharských skladech a továrnách, kde měl uložené zbraně a munici zbrojař Emilijan Gebrev. Tři z podezřelých byli již dříve obviněni, že se obchodníka se zbraněmi pokusili otrávit nervově paralytickou látkou novičok. Podle televize BNT o tom informovala mluvčí generální prokuratury Sijka Milevová. Gebrevova firma EMCO sdělení Milevové následně kritizovala a podle webu Novinite.bg vyjádřila podezření, zda se prokuratura nesnaží něco zakrýt. Podle Moskvy se Sofie patrně v obviňování Ruska snaží „přetrumfovat“ Česko.

Zbrojaři Gebrevovi patřila podle mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat také část munice, která v roce 2014 vybuchla v českém muničním skladu ve Vrběticích. V polovině dubna Praha oznámila, že má důvodné podezření, že za výbuchy ve vrbětickém skladu stála ruská vojenská rozvědka GRU.

V posledních deseti letech bylo v Bulharsku několik výbuchů v muničních skladech a továrnách. Prokuratura ve spolupráci s policií a kontrarozvědkou DANS odhalila shodné rysy u čtyř z nich, uvedla Milevová. Podle ní je jim společné mimo jiné to, že ve všech měl uskladněné zboží zbrojař Gebrev a že zbraně a munice měly být vyvezeny zemí do bývalého Sovětského svazu. 

„V žádném z případů nebyla odhalena konkrétní závada či jiná příčina vzniku požáru. Ve všech čtyřech případech mělo zničené zboží směřovat na Ukrajinu a do Gruzie. Podle důkazů můžeme přijít k velmi pravděpodobnému závěru, že účelem chování ruských občanů bylo odříznout dodávky výrobků,“ prohlásila mluvčí prokuratury.

Exploze byly odpáleny na dálku

Gruzie svedla v roce 2008 s Ruskem ozbrojený konflikt o Jižní Osetii, Ukrajina od roku 2014 válčí na východě země s ruskými bojovníky a jimi podporovanými místními separatisty.

Výbuchy ve čtyřech uvedených případech nastaly poté, co se spustil požární poplach a z místa byli evakuováni lidé. Nastražené nálože byly pak odpáleny na dálku, uvedla prokuratura. „Pracovní verze je, že důvodem pro založení požáru bylo přimět lidi, aby odtamtud odešli,“ citoval mluvčí Milevovou zpravodajský server Dnevnik.bg .

První exploze byla v listopadu 2011 ve skladu Lovni Dol, přičemž Gebrevova munice odtud měla putovat do Gruzie. Další dva podezřelé výbuchy se staly v roce 2015 v areálu zbrojního závodu VMZ Sopot v Iganovu, čtvrtý pak v roce 2020 poblíž města Magliž.

Gebrevova společnost EMCO už v předchozích dnech odmítla informace, že její munice a zbraně ve zničených skladech v Bulharsku a Česku měly na základě nějakých kontraktů mířit na Ukrajinu. Firma se ve středu podle webu Novinite.bg v podobném duchu opět ohradila krátce po briefingu Milevové.

EMCO odmítla, že by zbraně z jejího skladu zničeného v roce 2011 měly mířit do Gruzie, a prohlásila, že jde o snahu „umýt si ruce“. „Nezakrývá státní zastupitelství něco, co souvisí s činností ruských speciálních služeb v Bulharsku již několik let? A jaké by k tomu byly důvody?“ položila společnost řečnickou otázku.

Firma ujistila, že je připravená v krátké době poskytnout podrobnější informace „o nejnovějších otevřeně nepravdivých a zavádějících obviněních ze strany bulharské prokuratury“. EMCO rovněž připomněla, že její závody a sklady jsou podle vládní vyhlášky strategickými místy s významem pro národní bezpečnost. 

Výbuchy skladů i pokus o otravu Gebreva

O podílu ruské rozvědky na explozích bulharských muničních skladů, kdy v jednom případě zahynulo až patnáct lidí, v předchozích dnech informovala investigativní skupina Bellingcat a stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Podle té byli údajní ruští agenti přítomni v Bulharsku v letech 2014 a 2015, tedy v době výbuchů v šesti tamních zbrojních skladech, které se všechny odehrály podle velmi podobného vzoru.

Tři z podezřelých Rusů byli již dříve obviněni, že se v roce 2015 pokusili Gebreva otrávit novičokem, mělo jít o akci připisovanou jednotce GRU označované číslem 29155. Členové této jednotky podle české vlády provedli také útok ve Vrběticích. Podle skupiny Bellingcat se ruské tajné služby zajímaly o Gebreva pravděpodobně proto, že jeho zbrojařská firma EMCO je jedinou mimo kontrolu Moskvy, která je schopna zajistit dodávky munice pro zbraně sovětské výroby.

„Jedním z ruských agentů je podle bulharských vyšetřovatelů Denis Sergejev alias Sergej Fedotov. Ten měl být zapleten do pokusu o otravu Gebreva a také přítomen u výbuchů, jak uvedli novináři Bellingcatu. Zapojit se měl i do výbuchu ve Vrběticích a podle britských kriminalistů rovněž do pokusu o otravu Sergeje Skripala,“ podotkl zahraniční zpravodaj David Černohorský.

Britská policie před domem Skripalových
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Bulharsko se pokouší přinést ještě větší obvinění, než jaké vůči Rusku vznesla v uplynulých dnech Praha. „Sám ten časový rámec – minulých deset let. Buď bulharská strana nic nevěděla a teprve teď, když si Česko náhle vzpomnělo na události z roku 2014, se rozhodla Čechy přetrumfovat tím, že se ponoří ještě více do historie. Anebo věděli celou dobu, co se děje, ale z nějakého důvodu to nezveřejnili,“ řekl podle agentury TASS šéf ruské diplomacie.