Trumpova stoupenkyně Lakeová napadla výsledky guvernérských voleb, které prohrála

Republikánská politička a stoupenkyně exprezidenta Donalda Trumpa Kari Lakeová podle očekávání právně napadla svou porážku v listopadových guvernérských volbách ve státě Arizona. Lakeová v pátek podala žalobu na několik osob odpovědných za průběh voleb.

Žalující tvrdí, že při hlasování byly odevzdány „ilegální hlasovací lístky“ a republikáni byli odrazováni od hlasování dlouhými frontami. Dále tvrdí, že selhání tiskárny v některých volebních místnostech připravilo o volební právo obyvatele v okrese Maricopa.

Představitelé Maricopy už dříve uvedli, že problémy s tiskárnou se týkaly asi sedmdesáti volebních středisek, což zabránilo započítání některých hlasovacích lístků v den voleb, ale že problémy byly opraveny a že tyto lístky byly uloženy v zabezpečené volební urně a počítaly se zvlášť. Republikánský předseda tamní okresní rady Bill Gates označil nepříjemnosti a dlouhé fronty za „nešťastné“, ale uvedl, že „každý volič měl příležitost hlasovat v den voleb“, uvedla CNN. 

Lakeová ve volbách počátkem listopadu prohrála s demokratkou Katie Hobbsovou, na niž se podaná žaloba rovněž vztahuje. Hobbsová byla dosud jako státní tajemnice v regionální vládě odpovědná i za průběh voleb.

Výsledek voleb byl formálně potvrzen na začátku tohoto týdne. Žaloba požaduje, aby byl zrušen a vítězkou vyhlášena Lakeová.

Lakeová tvrdí, že Biden vyhrál díky podvodům

Třiapadesátiletá Lakeová, kterou Trump ve volbách podpořil, patří k lidem, kteří tvrdí, že Joe Biden zvítězil v posledních prezidentských volbách jen díky masivnímu podvádění. Už před guvernérskými volbami odmítala říct, zda výsledek hlasování uzná, pokud prohraje. Svou porážku dosud neuznala a ještě během sčítání hlasů vyhlašovala, že vyhrála.

Voličská přízeň obyvatel Arizony, která byla dříve republikánskou baštou, se v poslední době stále více přiklání k demokratům.