Demokraté podle projekcí vyhráli senátní volby v Georgii, v komoře budou mít 51 křesel

Ve druhém kole voleb do Senátu v americké Georgii podle projekcí institutu Edison Research zvítězil demokratický kandidát Raphael Warnock. Demokraté tak budou mít v horní komoře amerického Kongresu zřejmě 51 zástupců, republikáni 49. Vítězství Warnockovi připsala i projekce stanice CNN, podle níž získal 51,2 procenta hlasů. Sečteno je 99 procent hlasů, uvádí CNN.

Warnock, který senátorský post obhajoval, porazil republikánského kandidáta Herschela Walkera podporovaného exprezidentem Donaldem Trumpem. Druhé kolo senátních voleb se v Georgii v úterý konalo kvůli tomu, že v prvním kole před měsícem ani jeden z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

„Chvíli oslavujme, když jsme zdolali tuto horu. Tančeme, protože si to zasloužíme. Ale zítra sestupujeme zpět do údolí, abychom pracovali,“ prohlásil před svými příznivci Warnock.

„Nebudu se nyní vymlouvat, protože jsme svedli pořádný boj,“ řekl Walker, když uznával porážku.

S pravděpodobnými 51 demokratickými zástupci v Senátu bude pro prezidenta Joea Bidena snazší prosazovat své kandidáty na soudní a správní posty. Většinu demokratům v Senátu v posledních dvou letech zajišťovala viceprezidentka Kamala Harrisová, která může rozhodovat při rovnosti hlasů.

Nyní se navíc demokraté nebudou muset pokaždé spoléhat na své dva centristické senátory Joea Manchina a Kyrsten Sinemovou, kteří se se stranou často názorově rozcházejí.

Většina návrhů zákonů však vyžaduje podporu republikánů, kteří v listopadových volbách získali těsnou většinu ve Sněmovně reprezentantů.

Agentura Reuters píše, že Walkerova porážka znamená neúspěch také pro samotného Trumpa, který se uchází o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v roce 2024. Walker, někdejší hvězda amerického fotbalu, se v kampani dopouštěl chyb. Pozdvižení například vyvolala zjištění médií o tom, že Walker v minulosti zaplatil několika přítelkyním potrat, ačkoliv v kampani se hlasitě vyslovoval pro zákaz interrupcí.