TÉMA

Kari Lakeová

Trump při soudním slyšení v Miami odmítl obžalobu kvůli přechovávání tajných dokumentů

Americký exprezident Donald Trump v úterý u soudu v Miami prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby, píše agentura Reuters. Podle prokuratury bývalý šéf Bílého domu po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Je prvním exprezidentem v dějinách Spojených států, který čelí obviněním vzneseným federální vládou. V koloně s Trupem podle televize CNN dorazil k soudu i exprezidentův spoluobviněný poradce Walt Nauta. Na místě se očekával protest příznivců bývalého šéfa Bílého domu. Na dohled nad pořádkem se připravily lokální i federální složky.
13. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 07:53|

Republikánka neuspěla u soudu se stížností na prohrané volby v Arizoně

Republikánská kandidátka na guvernéra Arizony Kari Lakeová, kterou podpořil bývalý americký prezident Donald Trump, neuspěla ani u odvolacího soudu se svou stížností na výsledek voleb, které prohrála. Tribunál v Arizoně zamítl její žádost o zrušení výsledků voleb v nejlidnatějším okrese a opětovné hlasování, píše agentura AP. Lakeová po rozsudku uvedla, že se obrátí na arizonský nejvyšší soud.
17. 2. 2023|

Trumpova stoupenkyně Lakeová napadla výsledky guvernérských voleb, které prohrála

Republikánská politička a stoupenkyně exprezidenta Donalda Trumpa Kari Lakeová podle očekávání právně napadla svou porážku v listopadových guvernérských volbách ve státě Arizona. Lakeová v pátek podala žalobu na několik osob odpovědných za průběh voleb.
10. 12. 2022|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|