Trump při soudním slyšení v Miami odmítl obžalobu kvůli přechovávání tajných dokumentů

Americký exprezident Donald Trump v úterý u soudu v Miami prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby, píše agentura Reuters. Podle prokuratury bývalý šéf Bílého domu po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Je prvním exprezidentem v dějinách Spojených států, který čelí obviněním vzneseným federální vládou. V koloně s Trupem podle televize CNN dorazil k soudu i exprezidentův spoluobviněný poradce Walt Nauta. Na místě se očekával protest příznivců bývalého šéfa Bílého domu. Na dohled nad pořádkem se připravily lokální i federální složky.

Krátce před výjezdem Trump na své sociální síti Truth Social napsal, že tento den je „jedním z nejsmutnějších dnů v dějinách naší země“, a dodal, že USA jsou „v úpadku“. V soudní síni byl Trump očekáván kolem 15:00 místního času (21:00 SELČ). 

Prokurátoři podle televizní stanice CNN soudu sdělili, že u Trumpa neshledávají riziko útěku, bylo mu proto dovoleno budovu soudu opustit bez podmínek, nebylo mu omezeno právo cestovat a nebyla po něm požadována peněžitá kauce. Soudce Jonathan Goodman nicméně rozhodl, že exprezident nesmí komunikovat s potenciálními svědky v tomto případu, ani o případu hovořit s Nautou. Podle právních expertů by zahájení soudního procesu mohlo nastat až za rok, píše agentura Reuters.

Federální prokurátoři proti exprezidentovi vznesli obžalobu o 37 bodech v návaznosti na vyšetřování okolností, za kterých Trump po odchodu z funkce přechovával ve svém floridském sídle tisíce vládních dokumentů včetně těch podléhajících utajení.

Podle obžaloby v Trumpově kanceláři, koupelně, skladu nebo v sále byly v krabicích některé z nejcitlivějších amerických vojenských tajemství, včetně informací o americkém jaderném programu, vojenských operacích a schopnostech jiných států, včetně jejich jaderných programů, a o amerických plánech akce v případě napadení země. Dokumenty pocházely od ministerstva obrany, CIA, NSA a dalších agentur.

Fotografie z vyšetřování ukazují stohy krabic ukrytých v tanečním sále a ve sprše. Obžaloba také zahrnuje obvinění z maření spravedlnosti, což souvisí s Trumpovou snahou ponechat si dokumenty i přes pokusy úřadů získat je zpět. Podle právních expertů by Trumpovi v případě odsouzení v této kauze hrozilo dlouhé odnětí svobody. „I kdyby to byla pravda jen z poloviny, je s ním konec,“ komentoval pro FOX News Sunday bývalý ministr spravedlnosti v Trumpově vládě Bill Barr.

Události: Exprezident USA Donald Trump před soudem v Miami (zdroj: ČT24)

Trump u soudu podle očekávání prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby. Prohlášení o nevině podle listu The New York Times (NYT) formálně přednesl právník bývalého šéfa Bílého domu. 

Agentura AP nejprve informovala, že za nevinného se prohlásil také Nauta. Později upřesnila, že Trumpův asistent zatím u soudu neprohlásil, zda se cítí být vinen. Televize CNN uvedla, že ačkoliv se v úterý Nauta dostavil k soudu, formální přednesení obžaloby jej čeká až 27. června.

Exprezident, který přišel k soudu den před svými 77. narozeninami, už dříve jakékoliv pochybení odmítl a opět vyzval stoupence, aby protestovali. Stejně jako při minulých kauzách se označuje za oběť politického spiknutí. V rozhovoru s moderátorem bostonského rádia Howiem Carrem v předvečer svého očekávaného příchodu k soudu uvedl, že „neudělal nic špatného“. „Upřímně, je to pro naši zemi ostuda,“ poznamenal Trump o federálním obvinění, kterému čelí. „Potřebujeme v tuhle chvíli sílu… Musí jít ven a pokojně protestovat,“ citoval web Politico z Trumpova rozhovoru s bývalým poradcem Rogerem Stonem.

Trumpovy právní problémy se stupňují v době, kdy bývalý prezident usiluje o návrat do Bílého domu po volbách v roce 2024. V dubnu se stal prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA, když si u soudu na Manhattanu vyslechl obvinění v kauze placení za mlčení údajné milenky. Nyní je Trump také prvním bývalým šéfem Bílého domu, který čelí federálnímu obvinění.

Kandidovat a být zvolen podle amerických zákonů může člověk i jako odsouzený – a dokonce i z výkonu trestu. Své oddané příznivce bývalý prezident dlouhodobě přesvědčuje, že stíhání je komplotem jeho politických oponentů. „Je to hon na čarodějnice, podvod a lež. Snaží se ovlivnit volby a dělají pro to maximum,“ je přesvědčen Trump.

Bezpečnostní opatření a přímý přenos

Současná administrativa jakékoliv politické motivy kauzy odmítá. Trumpovi příznivci jí ale nevěří. Přijíždějí z celých Spojených států a bývalého šéfa Bílého domu, kterého stále označují za právoplatného prezidenta, považují za oběť zlovůle a šikany. „Postavil se za nás. Obětoval za nás spoustu peněz a svůj pohodlný život. Pro naše blaho dal všanc svoji popularitu. Myslím, že je naší povinností teď vystoupit a vrátit mu to,“ tvrdí Trumpův stoupenec Yehudah Blum.

Kolem soudního procesu se strhla vlna násilné rétoriky a anonymní uživatelé na internetu hovořili i o tom, že do Miami dorazí ozbrojení. Do města na jihovýchodě Floridy se chystalo také několik Trumpových politických spojenců, jako je senátor Rick Scott nebo neúspěšná kandidátka na guvernérku Arizony Kari Lakeová. Ta při tom varovala, že exprezidentovi stoupenci jsou ozbrojení, což podle ní „není výhrůžka“.

Bezpečnostní složky včetně Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) podle médií monitorovaly diskuse na sociálních sítích, zatímco připravovaly opatření v terénu. Šéf policie v Miami Manuel Morales v pondělí uvedl, že jeho sbor spolupracuje s federálními agenturami a bude připraven na příchod demonstrantů. V pondělí odpoledne byly u budovy soudu jen plastové bariéry, policejní pásky a hlídky strážníků, napsala televize CNN.

„Nabádáme lidi, aby demonstrovali své postoje klidně. Zároveň nasadíme potřebné síly, které to zajistí,“ sdělil starosta Miami Francis Suarez.

Trumpovi příznivci v úterý po příjezdu kolony k soudu skandovali „Miami za Trumpa“ a „Hispánci za Trumpa“. Bylo také slyšet muže, který křičel: „USA! USA!“ Suarez před budovou soudu řekl, že nedošlo k žádným bezpečnostním incidentům. Úřady se připravovaly na davy až padesáti tisíc lidí a možné násilnosti s ohledem na vpád Trumpových stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Velkou část davu čekajícího u soudu nicméně v úterý podobně jako v dubnu v New Yorku tvořili novináři.

Podle soudce Jonathana Goodmana úřady připravily „masivní bezpečnostní opatření“. Vyjádření přišlo v rozhodnutí, kterým soudce zamítl žádost médií o výjimku z pravidel ohledně pořizování fotografií a videí. To je ve federálních soudních síních zpravidla zakázané a stejně tomu bude i nyní, na rozdíl od dubnové obžaloby v New Yorku, při níž fotografové dostali možnost pořídit několik snímků Trumpa na lavici obžalovaných.

Omezený počet reportérů se dostal přímo do soudní síně, pro další zástupce veřejnosti byla připravena místnost s přímým přenosem jednání. Goodman také slíbil urychlené zveřejnění přepisu jednání.

The Washington Post: Trump shání právníka

Deník The Washington Post (WP) napsal, že bývalý šéf Bílého domu přišel o dva prominentní členy svého právního týmu a nyní se snaží rychle zajistit náhradu. Podle jeho informací exprezidenta několik právníků na Floridě odmítlo. O tom, že Trump strávil den před zahájením soudního procesu mimo jiné snahou posílit svůj právní tým, informoval také web Politico.

Na Floridu dorazil exprezident v pondělí, přičemž podle WP strávil odpoledne právě rozhovory s potenciálními právními zástupci. Trumpův tým minulý týden podle médií opustili Jim Trusty a John Rowley a před úterním soudním jednáním nebylo zcela jasné, kdo bude obviněného zastupovat. Do Miami s ním přicestoval mimo jiných Todd Blanche, který byl součástí jeho týmu při dubnové obžalobě v New Yorku.

Bývalá hlava státu pro federální proces na Floridě potřebuje právníka s podporou místní advokátní komory nebo někoho, za nějž se takový právník zaručí. S hledáním podle WP Trumpovi pomáhá zkušený floridský obhájce Christopher Kise.

Setkání s příznivci

Po opuštění soudní budovy se Trump setkal se svými stoupenci ve floridské kubánské restauraci. Následně promluvil před svými příznivci v New Jersey, kam přicestoval v úterý večer místního času z Miami. Zde označil kauzu neoprávněného přechovávání utajovaných dokumentů za „odporné zneužití moci“ a „zásah do voleb“.

Svého nástupce v úřadu Joea Bidena pak před stovkami svým přívrženců obvinil ze „zkorumpovanosti“ a útoku na svého „hlavního politického protivníka“. Podle agentury Reuters rovněž prohlásil, že v případě svého opětovného zvolení prezidentem jmenuje zvláštního prokurátora, který bude Bidena vyšetřovat. 

Citlivé dokumenty z doby, kdy zastávali funkce viceprezidentů, byly následně objeveny také u Joea Bidena a Mikea Pence. Oba ovšem na rozdíl od Trumpa s příslušnými úřady plně spolupracují. Také je vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti. Obviněni ale nebyli.