Republikánka neuspěla u soudu se stížností na prohrané volby v Arizoně

Republikánská kandidátka na guvernéra Arizony Kari Lakeová, kterou podpořil bývalý americký prezident Donald Trump, neuspěla ani u odvolacího soudu se svou stížností na výsledek voleb, které prohrála. Tribunál v Arizoně zamítl její žádost o zrušení výsledků voleb v nejlidnatějším okrese a opětovné hlasování, píše agentura AP. Lakeová po rozsudku uvedla, že se obrátí na arizonský nejvyšší soud.

Lakeová prohrála v loňském souboji s demokratickou kandidátkou Katie Hobbsovou zhruba o 17 tisíc hlasů. Neúspěšná kandidátka na guvernérku Arizony tvrdila, že prohrála kvůli problémům s hlasovacími lístky a dlouhým frontám, které odradily její voliče.

Lakeová a její advokáti poukazovali na chybu v tisku, kvůli které některé hlasovací lístky nebyly údajně načteny přístroji, které sčítají hlasy. Podle představitelů státu se nic takového nestalo a odmítnuté hlasovací lístky byly zpracovány citlivějšími stroji v ústředí volebního orgánu. Podle nich tak byly sečteny všechny hlasy.

Odvolací soud v Arizoně ve svém čtvrtečním verdiktu rozhodl, že Lakeová svá tvrzení nepodložila žádnými důkazy. Důkazy naopak podle něj podporují závěr, že lidé mohli volit a hlasy byly sečteny správně.

Lakeová patřila k nejhlasitějším republikánům, kteří opakovali Trumpova nepravdivá tvrzení o podvodech při prezidentských volbách z roku 2020. Podle AP neuznala ani svou porážku.