Federální soudce zamítl žalobu republikánů, kterou chtěli umožnit Penceovi zvrátit výsledek voleb

Události: Spory o výsledky prezidentských voleb v USA (zdroj: ČT24)

Federální soudce v americkém státu Texas zamítl další žalobu související s listopadovými prezidentskými volbami. Skupina republikánů v čele s texaským kongresmanem Louiem Gohmertem se jejím prostřednictvím chtěla domoci toho, aby americký viceprezident Mike Pence mohl změnit výsledek prezidentské volby. Oznámily to tiskové agentury. Sám Pence soud už ve čtvrtek vyzval, aby žalobu odmítl.

Pence bude ve středu 6. ledna předsedat společnému zasedání obou komor Kongresu, které má formálně potvrdit výsledky prezidentských voleb. Žalobci žádali, aby soud Penceovi přiznal právo při tomto speciálním zasedání Kongresu zneplatnit hlasy prezidentských volitelů.

Soudce Jeremy Kernodle prohlásil, že Gohmert a další republikáni, kteří žalobu podali, nejsou oprávněni k právním krokům směřujícím ke zrušení volby Joea Bidena prezidentem, uvedla agentura Reuters.

Kernodle byl do funkce jmenován prezidentem Donaldem Trumpem. Pence, proti kterému byla žaloba směřována, požádal ve čtvrtek soud, aby žalobu odmítl. „Žaloba na prokázání toho, že viceprezident má podle svého uvážení diskreční pravomoc (nazývaná také  pravomoc správního uvážení – pozn. red.), podaná proti viceprezidentovi,“ je podle něj „právní rozpor,“ citoval ho web stanice CNN. Americká média od počátku označovala šance žaloby na úspěch za mizivé.

Výsledek voleb chce zvrátit 11 senátorů

Jedenáct amerických republikánských senátorů nebo těch, kteří byli do Senátu nově zvoleni v listopadu, se pokusí zvrátit výsledek prezidentských voleb. V čele skupiny je texaský senátor Ted Cruz. Svůj krok plánují právě na středu, kdy má Kongres formálně sečíst hlasy volitelů. Tento akt se považuje za formalitu a pokus republikánských senátorů prakticky nemá šanci na úspěch, uvedla to agentura Reuters.

Ve společném prohlášení senátoři vyzvali k desetidennímu auditu hlasů v nerozhodných státech a nehodlají výsledek volby sboru volitelů v těchto státech uznat, dokud audit neskončí. Ústava ale s takovou kontrolou nepočítá, jakmile sbor volitelů volební výsledek svým hlasováním potvrdí, což se stalo 14. prosince.

Trumpovi stoupenci u soudů neuspěli

Trump v souladu s výsledky hlasování v jednotlivých státech USA získal 232 volitelských hlasů, zatímco kandidát Demokratické strany Joe Biden 306. Pro Bidena hlasovalo 81,2 milionu voličů, pro Trumpa 74,2 milionu.

Trump odmítl uznat porážku a opakovaně bez důkazů tvrdil, že volby poznamenaly podvody. Trump a jeho stoupenci ale neuspěli ve snaze napadnout výsledky voleb u soudů, připomněl Reuters. Biden nastoupí do Bílého domu 20. ledna.