Za obchody s masem a sýrem stíhá policie 16 lidí. Krácením daně měli způsobit škodu 220 milionů

Zlínští kriminalisté vyšetřují rozsáhlý případ daňových karuselových podvodů. Stíhají 16 fyzických a jednu právnickou osobu, všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Škoda, kterou krácením daní způsobili, přesahuje podle policie 220 milionů korun. V závislosti na rozsahu páchané trestné činnosti hrozí některým z nich deset, případně až 12 let vězení.

Hlavními organizátory podvodů byla podle policistů čtveřice mužů ve věku od 33 do 55 let z Prahy. „Tito obvinění vytvořili účelové obchodní řetězce společností, které v různé míře obchodně, fakturačně a personálně propojili, a v období nejméně od února 2014 do června 2016 realizovali spekulativní nákupy a prodeje zboží, masa a sýra, přičemž jediným cílem a účelem těchto obchodů bylo zkrátit daň z přidané hodnoty,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Obvinění podle ní jednali jako organizovaná zločinecká skupina s rozdělením úloh a rolí. „Trestnou činnost měli podrobně naplánovanou a jednali po vzájemné domluvě s úmyslem se obohatit. Trestnou činnost páchali především na území Středočeského kraje a hlavního města Prahy, ale i na dalších místech v České republice. Na páchání trestné činnosti bylo využito téměř čtyřicet obchodních společností působících na území České republiky,“ uvedla mluvčí.

Trestní spis má desítky tisíc stran

Případem se v lednu roku 2018 začali na základě oznámení Finančního úřadu pro Zlínský kraj a Finančně analytického úřadu Ministerstva financí ČR zabývat celníci i policisté. „Vyšetřovatel pak na základě dalšího prověřování a vyhodnocení zajištěných důkazů začátkem srpna obvinil 16 osob, z toho 13 mužů a tři ženy, z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny a z trestného činu účast na organizované zločinecké skupině,“ uvedla Javorková.

Mezi stíhanými jsou i dva muži ze Slovenska. Ze stejných trestných činů vyšetřovatel obvinil také jednu právnickou osobu z Prahy. Kriminalisté na případu nadále pracují. Podle mluvčí je trestní spis velmi obsáhlý, čítá přes 30 tisíc listů.