Baťův mrakodrap slaví 80 let. Funkcionalistická památka se stala dominantou Zlína

Baťův mrakodrap ve Zlíně, ve kterém v současnosti sídlí krajský úřad, oslaví v sobotu osmdesát let od svého dokončení. Budovu nechal postavit Jan Antonín Baťa, pro kterého v ní byla speciálně navrhnutá výtahová kancelář. Stavba přesahující 77 metrů se v době svého vzniku stala druhou nejvyšší budovou v Evropě. Od pátku do neděle bude slavnostně nasvícena.

Objekt nechal Baťa postavit podle projektu architekta Vladimíra Karfíka jako nové sídlo ředitelství obuvnické firmy. O jeho stavbě rozhodl kvůli růstu počtu úřednických míst ve firmě, už o dva roky dříve totiž překročil dva tisíce zaměstnanců.

Na tehdejší úrovni byl mrakodrap špičkově vybavený. Větrání i vytápění stavby bez otevíratelných oken zajišťovala vzduchotechnika, v létě se o snížení teploty starala klimatizace. Celkových 16 pater propojovalo několik druhů výtahů, mezi nimi i páternoster.

  • Budova má rozměry 80 na 20 metrů.
  • Celková zastavěná plocha činí 1850 metrů čtverečních, celková plocha všech podlaží je 30 000 metrů čtverečních a celkový obestavěný prostor dosahuje 135 000 metrů krychlových.
  • V budově jsou celkem tři schodiště, která mají 450 schodišťových stupňů, což je například o 70 více, než má kostel svatého Štěpána ve Vídni.
  • Zdroj: Zlínský kraj

Technickou raritou je také výtahová kancelář ředitele firmy vybavená nezbytným telefonem, umyvadlem i klimatizací. V ní už ale samotný Baťa úřadovat nestihl. Dnes slouží plně funkční výtah jako atrakce pro vzácné hosty.

Kostru mrakodrapu postavila čtyřicítka dělníků za pouhých 160 dnů, jeho dokončení trvalo dva roky. Umístěn byl do tradiční řady továrních budov, z jedné strany zároveň uzavírá náměstí Práce. V Československu tehdy šlo o nejvyšší postavený objekt, v Evropě byl tehdy vyšší jen palác Všeobecné bankovní jednoty v belgických Antverpách s 87 metry.

Oslavy výročí omezí opravy

Dnes tato funkcionalistická památka a jedna z dominant Zlína prochází rekonstrukcí. „Vzhledem k tomu, že v Baťově mrakodrapu aktuálně realizujeme rozsáhlou rekonstrukci výtahů, expozic, vstupních prostor i dalších částí, neplánujeme zde z provozních důvodů žádnou speciální akci pro veřejnost vztahující se k tomuto výročí,“ uvedl ředitel krajského úřadu Milan Štábl.

I tak ale osmdesátileté výročí mrakodrapu Zlínský kraj připomene. „Budovu necháme od pátku 14. do neděle 16. prosince a poté také během vánočních svátků ve večerních a nočních hodinách slavnostně nasvítit a i přes probíhající rekonstrukci zůstává návštěvníkům otevřena,“ dodal Štábl.

V letech 2003 a 2004 byla budova celkově rekonstruována za 630 milionů korun. Kromě krajského úřadu v ní sídlí i finanční úřad, oba se do budovy přesunuly před čtrnácti lety. V současnosti zde pracuje asi šest set lidí.