Vysoká pec zase žhne. Liberty Ostrava obnovila její provoz přerušený pandemií

Provoz vysoké pece číslo dvě obnovila v pátek hutní společnost Liberty Ostrava. Během téměř čtyřměsíční odstávky kvůli poklesu poptávky způsobenému pandemií provedla firma na peci opravy za více než 44 milionů korun. Než se mohli pracovníci pustit do oprav, museli více než měsíc čekat na její zchladnutí.

„Dočasná odstávka pece nám umožnila pružně zareagovat na výrazné ochlazení poptávky v důsledku pandemie koronaviru a snížit skladové zásoby polotovarů, připravené na zahájení stavební sezony,“ uvedl generální ředitel podniku Pascal Genest. Podle něj se ukázalo, že je firma schopna přizpůsobit své fungování situaci na trhu.

Pec po odstavení chladla 40 dnů, protože tam vnitřní teplota za provozu dosahuje až 2300 stupňů Celsia. Následovaly rozsáhlé opravy. „Jejich součástí byla mimo jiné výměna chladicího potrubí a modernizace systému chlazení pece, dále se opravily ohřívače vzduchu, sazebny, skipové dráhy a prašník,“ nastínila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Vnitřek vysoké pece
Zdroj: ČTK/PR/Liberty Ostrava

Vrchní tavič zapálil podle staré hutnické tradice hořáky pece fakulí s ohněm z jiné vysoké pece. „První odpich surového železa bude následovat přibližně po 20 hodinách, ale než pec vyrobí železo, které se bude moci začít používat k výrobě oceli, bude trvat ještě několik dní,“ uvedl ředitel pro výrobu v Liberty Ostrava Václav Habura.

Vysoká pec číslo dvě je vysoká 35 metrů a její konstrukce měří 70 metrů. Poprvé byla slavnostně zapálena 1. října 1952. „Umí vyrobit až 3200 tun surového železa denně,“ přiblížila Černá.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Své výrobky dodává do více než 40 zemí. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. I s dceřinými společnostmi má firma šest tisíc zaměstnanců. Huť patří od loňska do skupiny Liberty Steel Group, která je součástí globálního uskupení GFG Alliance patřícího rodině britského podnikatele Sanjeeva Gupty.