V jedenáct zavřít. V Karviné prošla vyhláška regulující noční prodej

Zastupitelstvo Karviné v pondělí schválilo vyhlášku, která ve dvou oblastech omezuje noční prodej. Zasáhne tak dvě prodejny, které dosud fungovaly jako non-stop obchody. Místní, kteří bydlí v okolí prodejních okének, si stěžovali na hluk. Vyhlášku ale kritizuje opozice, podle ní nejde o systémové řešení, navíc ji podnikatelé mohou jednoduše obejít.

Diskuze na pondělním jednání zastupitelstva Karviné byla bouřlivá, sešli se totiž příznivci vyhlášky i její odpůrci. Podporovatelé argumentují tím, že dvě prodejny, které nařízení zasáhne, využívají především mladiství a lidé bez domova k nákupu alkoholu a cigaret a v noci je potom v okolí nadměrný hluk. To potvrzují i strážníci.

„Ta situace je neúnosná, lidé, kteří v té lokalitě bydlí, tak se nemohou vyspat. Je tam rušení nočního klidu, a jsem přesvědčený, že ve dvě ráno si tam nikdo rohlík koupit nejde, a je to víceméně takové podhoubí pro alkoholismus,“ vysvětluje primátor Karviné Jiří Wolf (ČSSD).

Zóny zákazu nočního prodeje v Karviné
Zdroj: ČT24

Podle vyhlášky, kterou v pondělí zastupitelé schválili, musí obchody nejpozději v jedenáct večer zavřít. Ráno mohou naopak otevřít nejdříve v pět hodin. V platnost vejde nová regulace na začátku října, opozice ale upozorňuje, že problém nevyřeší, protože podnikatelé se zkrátka přesunou do neregulovaných zón.

„My se domníváme, že v této podobě, jak je vyhláška postavená, je pravděpodobně protizákonná a v případě soudního sporu hrozí, že ho město prohraje. Podle nás je to řešení nesystémové,“ varuje zastupitelka Zuzana Klusová (za Piráty a STAN).

Vyhláška se dotkne pouhých dvou prodejních míst, kde si lidé v okénku dosud mohou nakoupit v kteroukoliv denní či noční dobu. Krok zastupitelů vzbuzuje kontroverze i proto, že obě prodejny mají jednoho majitele. „To je opravdu nezákonné, proti podnikání, tak se to dá právníkům a ti budou dělat kroky,“ chce se bránit majitel provozoven Josef Sikora.