Likvidace nebezpečného odpadu ve Frýdku-Místku začne v úterý, bude stát miliony korun

Nebezpečný odpad ve Starém Městě se začne likvidovat v úterý. Magistrát Frýdku-Místku, na jehož náklady se bude 500 tisíc litrů zatím neznámé chemikálie odstraňovat, do té doby najde firmu, která barely odveze. Vyjde to na miliony korun. Nelegální sklady s hořlavou směsí se našly na Karvinsku dva. V Bohumíně, kde pravděpodobně stejná polská firma uložila 150 tisíc litrů odpadu, čekají, až barely odstraní vlastník odpadu.

„Oslovili jsme několik firem, některé zase kontaktovaly přímo nás. V nejbližších dnech budeme mít cenové nabídky. Pak vybereme firmu. Pokud vše půjde dobře, v úterý začne likvidace odpadů,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Dodal, že hasiči zatím odebrali vzorky jen z několika barelů. Do útrob haly se ještě nedostali, a to také vzhledem k tomu, jak jsou barely nebezpečně naskládány i přes sebe.

Vybraná firma proto podle Pobuckého bude postupně barely odvážet do svého areálu. „Tyto společnosti mají i svoje vlastní laboratoře. V nich jsou schopni velmi rychle zjistit, o jaké látky se jedná. Takže předpokládáme, že firma odpad odveze, provede analýzu a také zlikviduje,“ doplnil.

Policie pátrá po viníkovi

Podle primátora zatím není možné odhadnout náklady, které si likvidace odpadu vyžádá. „Vyplyne to z nabídek. Odhadujeme ale, že to bude v řádu milionů korun,“ řekl. Město pak bude náklady vymáhat po původci problému. „Pokud bude znám. Když se nepodaří najít, můžeme oslovit Moravskoslezský kraj i stát, který v takových případech může pomoci,“ řekl Pobucký.

Domnívá se, že odpad do hal na Frýdecko-Místecku a Karvinsku navezl tentýž subjekt. „S největší pravděpodobností půjde o jeden zdroj. Vypadá to hodně organizované a sofistikované. Obávám se, že bude obtížné dohledat samotné organizátory,“ řekl Pobucký.

Dva sklady ve Starém Městě a Bohumíně-Pudlově si pronajala polská firma, nebezpečný odpad v nich našel majitel prostor. Dohromady je v barelech téměř 700 tisíc litrů chemikálií. Ve středu Pobucký svolal krizový štáb, který se shodl, že nebezpečný odpad by měl být z haly postupně odebrán a převezen k likvidaci odbornou firmou. Vyloučit by se tak měla možnost úniku látek, výbuchu, požáru, ohrožení podzemních vod i obyvatelstva. 

„Nevíme, zda někde v tom obrovském objemu nemůže docházet k úniku, zvlášť když na některých místech došlo ke zborcení nádob. Na druhou stranu není důvod k panice, víme, že se nejedná o žádný extrémní případ typu radioaktivního odpadu, ale o směsi odpadních hořlavých látek. Přesto si nemůžeme dovolit být nečinní,“ uvedl ve čtvrtek Pobucký.