I na jižní Moravě se železničáři svezou na „režijku“. Odboráři kvůli ní hrozili stávkou

Podmínky smlouvy s Českými drahami (ČD), která umožní pracovníkům drah jezdit na zaměstnanecké jízdenky po jižní Moravě, schválili radní Jihomoravského kraje. Smlouva mezi krajem a dopravcem, která je platná od 1. ledna, to totiž neumožňuje. Železničáři tak jsou od začátku roku ve stávkové pohotovosti.

Kraj původně zabránil využívání zaměstnaneckých jízdenek kvůli tomu, že uzavřel s ČD takzvané brutto smlouvy, což znamená, že veškeré tržby plynou kraji. V případě uznávání režijek by kraj o část tržeb přišel.

„Jsem rád, že se naše úsilí podařilo dotáhnout do zdárného konce a že všichni drážní zaměstnanci budou moct využívat výhod nových režijek. Udělali jsme maximum pro to, abychom drážním zaměstnancům zajistili benefit, který si zaslouží, a věřím, že budou spokojení,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Odborové sdružení železničářů (OSŽ) totiž na začátku ledna vyhlásilo stávkovou pohotovost. Pokud by dopravce s krajem nenašli řešení, které by umožnilo zaměstnancům takzvané režijky používat, ohlásili již s předstihem stávku na čtvrtek 30. ledna. „Dnes odpoledne bude o dalším postupu jednat stávkový výbor OSŽ a ve středu Ústředí OSŽ,“ napsal předseda odborářů Martin Malý.

Jízdenku si možná zaplatí sami zaměstnanci

Kromě zaměstnanců ČD mohou za stanovených podmínek zvýhodněně využívat osobní a spěšné vlaky na jižní Moravě i zaměstnanci Správy železnic, ministerstva dopravy a Drážního úřadu. Základní cena zaměstnanecké jízdenky je 1100 korun ročně, radní se ale s ČD dohodli na ceně 1500 korun za rok. „Jestli tyto peníze budou České dráhy, respektive Správa železnic, požadovat po svých zaměstnancích, nebo to budou platit v rámci svých možností, to už zůstává na nich,“ řekl Hanák.

Zaměstnanci ČD, kteří zajišťují dopravu na jižní Moravě, mohou také používat zvýhodněnou jízdenku krajského integrovaného systému za 480 korun za rok, pro rodinné příslušníky ji mohou mít za 990 korun.