Na Jindřichohradecku se pohybuje velká kočkovitá šelma. Mohlo by jít o pumu americkou

Mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná na Jindřichohradecku se podle policie potuluje velká kočkovitá šelma, zřejmě puma americká. Policie varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné.

„Šelma měla být ve volné přírodě pozorována již od dubna letošního roku, tato skutečnost však byla policistům oznámena až nyní,“ varoval mluvčí policie Jiří Matzner.

Mohla by to podle něho být dospělá puma americká, která má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. S největší pravděpodobností utekla dosud neznámému chovateli. 

„Chování šelmy je nepředvídatelné, jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé osoby neútočí, přesto je však na místě opatrnost,“ poznamenal mluvčí. 

Puma by se měla podle hlášení, které policie dostala, pohybovat mezi Velkým Ratmírovem a Deštnou, její teritorium ale může být velmi rozsáhlé. Policie proto potřebuje hodnověrné a aktuální informace o pohybu zvířete. Přijme je na čísle 158.

S odborníky už řeší možnosti lokalizace a odchytu zvířete. „Puma je zvíře velice rychlé a plaché. Jsou dvě možnosti. Buď zvíře uspat, jenže než dorazí veterinář, puma pravděpodobně uteče. Nejrychlejší by byl odstřel, ale je otázka, jestli si policie na něco takového troufne. Puma je nebezpečné zvíře pro děti i dospělé,“ varovala majitelka zooparku Na Hrádečku Romana Albrecht Lišková.