Teplárny Brno kotlem na biomasu sníží závislost na zemním plynu

Teplárny Brno zahájily stavbu kotle na biomasu, bude spalovat dřevní štěpku. Jeho vybudování vyjde spolu s dalším potřebným příslušenstvím téměř na dvě a půl miliardy korun a má o patnáct procent snížit závislost tepláren na zemním plynu.

Kotel na biomasu spotřebuje ročně osmdesát tisíc tun dřevní štěpky, kterou bude teplárnám dodávat další městská společnost Lesy města Brna.

„Už nyní teplárnám dodáváme deset tisíc tun štěpky za rok, toto množství jsme schopni z vlastních zdrojů zdvojnásobit. Pro její výrobu využíváme surovinu, která v lese zbývá po výrobě cenných sortimentů, jsou to větve, vrcholové části stromů a další dřevní materiál. Zbylé množství budeme vykupovat od dalších majitelů lesů,“ popsal plán ředitel společnosti Lesy města Brna Jiří Neshyba.

Levnější a ekologičtější teplo

Štěpku budou teplárny ke kotli dopravovat výhradně po železnici, stejným způsobem se bude odvážet i odpadní popílek. „Teplo ze štěpky je při stávajících cenách až pětkrát levnější. Představuje také úsporu asi sedmdesát tisíc kusů emisních povolenek za rok,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Dodavatelem stavby, jejíž součástí je až osmdesát stavebních prvků, je konsorcium firem Škoda Praha a OHLA ŽS. Z celkové částky 2,4 miliardy korun bez DPH pokryje část dotace z Modernizačního fondu životního prostředí, a to ve výši 1,661 miliardy korun.

Provoz Brno-sever byl původně vybaven kotly na mazut a zemní plyn. Když se spalováním mazutu teplárny skončily, nahradily jeden ze tří kotlů moderními na zemní plyn a zbylé dva nechaly odstranit. Místo nich vznikne právě zdroj na spalování biomasy.

„Stavbu jsme začali plánovat už v roce 2013, letos jsme 15. května předali staveniště dodavateli a podle smlouvy by měl za osmnáct měsíců stavbu dokončit,“ doplnil Fajmon.

Teplárny Brno nyní vyrábí ze zemního plynu osmdesát procent tepla, zbylých dvacet procent vzniká spalováním odpadu ve spalovně další městské společnosti SAKO Brno.