Modernizační fond české energetiky nabídne zhruba 150 miliard korun. Dotace začne rozdělovat příští rok

Události: Miliardy na snížení emisí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí představilo Modernizační fond, který má pomoci se snižováním emisí a podpořit obnovitelné zdroje. O to jak, kam a komu se bude rozdělovat zhruba 150 miliard korun, se ale už nyní vedou spory.

Třiašedesát hektarů na dohled od Prunéřova jsou oficiálně zemědělskou půdou, obilí ani brambory na ní ale nikdy neporostou. „Dříve zde bylo úložiště vedlejších energetických produktů z prunéřovské elektrárny, na to se navezla hlína, aby se to zrekultivovalo do podoby, jak to vidíme dnes,“ řekl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. 

Podle energetické firmy ČEZ jde o ideální místo pro solární panely. Podle ní však Modernizační fond s takovým využitím výsypek nepočítá. „Pokud chcete dekarbonizovat českou energetiku, tak se bez fotovoltaických elektráren neobejdete,“ uvedl mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák se domnívá, že právě fotovoltaika je nejlevnější řešení, které může Česká republika zvolit pro navyšování podílu obnovitelných zdrojů.

Spor o velké hráče

Proti solárním parkům je Komora obnovitelných zdrojů. Kritizuje, že podle návrhu by většina peněz z fondu měla jít velkým elektrárnám a teplárnám. Podporu mají podle ní dostat taky obce nebo živnostníci.

„V budoucnu bude energetika otevřená všem, a to právě skrze malé a střední decentrální obnovitelné zdroje,“ soudí předseda Komory OZE Štěpán Chalupa.

Modernizační fond, ve kterém mají být pro českou energetiku peníze z prodeje emisních povolenek, nabídne v následující dekádě odhadem 150 miliard. Má Česko přiblížit unijním cílům – a ty už s uhlím nepočítají. Dotace by měl začít rozdělovat příští rok.

  • Obnovitelné zdroje              60
  • Zásobování teplem                    40
  • Energetická účinnost                30
  • Zdroj: Návrh Modernizačního fondu

Nejvíc by měl fond přispět na rozvoj obnovitelných zdrojů, proměnu výroby tepla a úspory energií. Podle ministerstva životního prostředí ale půjde přesouvat peníze podle potřeby a dosáhnou na ně všichni hráči i různé technologie.

„Co bude úplně zásadní, bude naprostá změna teplárenství, na které jsou napojeny miliony lidí, takže se určitě bude přecházet z uhlí na plyn, popřípadě na jiná paliva,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Kdy má Česko přestat využívat uhlí, posuzuje takzvaná uhelná komise. Datum má oznámit začátkem prosince.