TÉMA

Modernizační fond

Program Oprav dům po babičce bude mít výhodný úvěr, Hladík si od něj slibuje lepší dostupnost

Ministerstvo životního prostředí poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad podmínky vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací. Účelem bylo, aby byl dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, řekli v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začnou banky a spořitelny nabízet poradenství. Rekonstrukce mohou podle Hladíka rodinám ušetřit desetitisíce ročně.
19. 12. 2023|

ANO chce další mimořádnou schůzi k energiím, Piráti navrhují využít peníze z Modernizačního fondu

Hnutí ANO sbírá ve sněmovně podpisy pro svolání další mimořádné parlamentní schůze, která by byla opět věnována cenám energií v roce 2024. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ve stejném pořadu uvedl, že jeho strana jedná o využití peněz z Modernizačního fondu na budoucí opravy přenosové soustavy. To by snížilo dopady růstu cen regulované části elektřiny na občany a firmy.
19. 11. 2023|

Modernizace tuzemských tepláren bude do roku 2030 stát 180 miliard, tvrdí jejich sdružení

Náklady na modernizaci tuzemských tepláren, jejichž provozovatelé budou muset do roku 2030 nahradit staré technologie spalující uhlí novými zdroji tepla i jeho rozvody, se budou pohybovat kolem 180 miliard korun. Projekty jsou financovány pomocí dotací z modernizačního fondu, teplárny v něm mají k dispozici 87,5 miliardy korun. Na ve středu zahájené dvoudenní konferenci Dny teplárenství a energetiky to v Olomouci řekl předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.
26. 4. 2023|

Přibude solárních elektráren, z fondu na ně půjde 4,5 miliardy korun

V následujících letech násobně přibude fotovoltaických elektráren. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na pondělní tiskové konferenci řekl, že Modernizační fond by mohl do roku 2030 zvýšit jejich instalovaný výkon v republice ze současných 2,2 gigawattu na sedm až 14 gigawattů (GW), záležet podle něj bude na ceně emisních povolenek. Fond má přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje, celkem do roku 2030 nabídne minimálně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek.
31. 5. 2021|

Modernizační fond české energetiky nabídne zhruba 150 miliard korun. Dotace začne rozdělovat příští rok

Ministerstvo životního prostředí představilo Modernizační fond, který má pomoci se snižováním emisí a podpořit obnovitelné zdroje. O to jak, kam a komu se bude rozdělovat zhruba 150 miliard korun, se ale už nyní vedou spory.
24. 11. 2020|