Program Oprav dům po babičce bude mít výhodný úvěr, Hladík si od něj slibuje lepší dostupnost

Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) o programu Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad podmínky vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací. Účelem bylo, aby byl dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, řekli v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začnou banky a spořitelny nabízet poradenství. Rekonstrukce mohou podle Hladíka rodinám ušetřit desetitisíce ročně.

„Úvěry budou pro domácnosti dostupnější než běžně nabízené komerční produkty. Úročeny budou maximálně polovinou úrokové sazby stanovené Českou národní bankou (ČNB) platné v aktuálním období pro úvěry na bydlení. V současném období se bude pohybovat okolo 3,5 procenta," popsal Hladík.

Průměrný úvěr má momentálně sazbu okolo sedmi procent. Hladík dodal, že polovina průměrného úvěru byla zvolena proto, aby byly konkurenceschopné vůči soukromým poskytovatelům půjček. Pokud by úrokové sazby klesly, snížil by se podle Hladíka také úvěr určený na splátku dotační podpory tak, aby byl stále maximálně jejich polovinou.

Podle bankovní statistiky ČNB byly v říjnu průměrné sazby nezajištěných překlenovacích úvěrů u stavebních spořitelen 7,25 procenta, průměrné sazby úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti 5,82 procenta. Průměrné sazby úvěrů ze stavebního spoření byly 3,85 procenta. Půjčku bude možné splácet po dobu dvaceti let. To by se podle Hladíka v kombinaci s nízkým úrokem mělo projevit v nízkých měsíčních splátkách.

Úvěry k programu Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

Žádosti o podporu na rekonstrukci rodinných domů přijímá Státní fond životního prostředí, který poskytne finančním domům částku pohybující se okolo tří miliard korun z modernizačního fondu, celkově se tedy suma navýší na šest miliard. Modernizační fond je plněn výnosy z prodeje emisních povolenek. Tyto evropské peníze mohou jednotlivé členské státy čerpat a poskytovat v rámci různých dotačních výzev, které mají pomáhat v dekarbonizaci ekonomiky.

Nově budou poskytovat úvěry na renovace také stavební spořitelny. Ty s bankami budou poskytovat od ledna poradenství ke všem dotačním titulům programu Nová zelená úsporám.

Na zateplení až milion, na menší opravy 150 tisíc

O podporu z programu Oprav dům po babičce zažádalo za necelé tři měsíce téměř šest stovek žadatelů. Rekonstrukce by podle Hladíka mohla rodinám přinést úsporu za vytápění až 39 tisíc korun za rok a 21 tisíc ročně za energie. Při započtení úspor za energie a vytápění by splátka milionového úvěru podle Hladíka v období dvaceti let mohla činit dva tisíce měsíčně.

Žadatelé o podporu z programu Oprav dům po babičce nesmí vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, tedy byt ani dům. Mohou ale mít polnosti a lesy. Zároveň všichni členové domácnosti musí mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Toto omezení se nevztahuje na děti, které se v dané době osamostatní.

Na komplexní zateplení je možné přes program získat až milion korun, u menších rekonstrukcí, jako jsou například výměna oken a dveří, zateplení fasády, střechy, stropu či podlahy, lze zažádat maximálně o 150 tisíc. Dotace ale nesmí přesáhnout více než polovinu realizačních výdajů. Prostřednictvím programu Oprav dům po babičce rozdělí stát mezi žadatele čtyřicet miliard.