TÉMA

Asociace českých stavebních spořitelen

Požádat o dotaci na opravu starého domu je komplikované. Zatím lidé chtějí dvě miliardy

O státní příspěvek na opravu staršího domu požádalo zatím přes dva tisíce domácností. V součtu chtějí dvě miliardy korun. Zájem o dotace se postupně zvyšuje, přičemž znějí stížnosti na komplikované podávání žádostí. Někteří stavebníci se raději obrátili na specializované firmy.
7. 5. 2024|

Zvýhodněné úvěry v programu Oprav dům po babičce se spustí od března

Ministerstvo životního prostředí začne od března poskytovat žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad ho vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS) a Českou bankovní asociací (ČBA) kvůli tomu, aby byl program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, zdůvodnil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL). Za necelých šest měsíců si o dotaci v rámci programu požádalo 1232 lidí a reálně by se podle Hladíka mohl počet v letošním roce pohybovat mezi pěti tisíci až šesti tisíci žadateli. Do roku 2030 počítá se čtyřiceti tisíci zájemci o podporu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 19:31|

Program Oprav dům po babičce bude mít výhodný úvěr, Hladík si od něj slibuje lepší dostupnost

Ministerstvo životního prostředí poskytne žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad podmínky vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací. Účelem bylo, aby byl dotační program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, řekli v úterý ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a zástupci asociací. Podpora s nižším úvěrem se začne vyplácet od února příštího roku, v lednu začnou banky a spořitelny nabízet poradenství. Rekonstrukce mohou podle Hladíka rodinám ušetřit desetitisíce ročně.
19. 12. 2023|

Vyřídit dotaci a úvěr bude možné na jednom místě. Energeticky úsporná opatření by tak měla být dostupnější

Vyřídit si dotaci, třeba Novou zelenou úsporám, i úvěr ze stavebního spoření bude možné na jednom místě. Spolupráci podepsaly ministerstva financí, životního prostředí a stavební spořitelny. K energeticky šetrným opatřením by se tak mohly snáz dostat i domácnosti, které nemají naspořené potřebné peníze.
28. 6. 2023|