Zvýhodněné úvěry v programu Oprav dům po babičce se spustí od března

Události: Program Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí začne od března poskytovat žadatelům o dotace z programu Oprav dům po babičce výhodnější 3,5procentní úvěr. Úřad ho vyjednal s Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS) a Českou bankovní asociací (ČBA) kvůli tomu, aby byl program vhodný k rekonstrukci rodinných domů dostupnější pro více lidí, zdůvodnil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL). Za necelých šest měsíců si o dotaci v rámci programu požádalo 1232 lidí a reálně by se podle Hladíka mohl počet v letošním roce pohybovat mezi pěti tisíci až šesti tisíci žadateli. Do roku 2030 počítá se čtyřiceti tisíci zájemci o podporu.

„Část finančních prostředků dostanou žadatelé předem formou nevratné dotace, zbytek si půjčí ve srovnání s běžnými úvěry za poloviční úrok. Splátky úvěru budou nízké a mohou být rozloženy až na dvacet let i více. Díky takto nastaveným parametrům kofinancování mají domácnosti možnost snížit své náklady na bydlení ihned, benefity v podobě nízkých účtů za energie však budou čerpat už napořád,“ vysvětlil Hladík.

Peníze na úvěr poskytnou s polovičním podílem Státní fond životního prostředí (SFŽP) z Modernizačního fondu a finanční instituce z vlastních zdrojů. Pro letošní rok byla maximální výše roční sazby nákladů zastropována na 3,5 procenta, snižovat by se ale podle Hladíka měla v reakci na pokles úrokových sazeb ze strany České národní banky. Výše zvýhodněného úvěru by se tak měla aktualizovat zhruba každého půl roku. Úvěr může být poskytnut až do dvojnásobné výše dotace.

„3,5 procenta je maximální úroková sazba. Bude záležet na konkurenčním boji jednotlivých stavebních spořitelen a bank, které se zapojí, jakou sazbu budou schopny nabídnout,“ podotkl místopředseda Asociace stavebních spořitelen Michal Pupala. To bude platit také o fixaci úroku — ta musí být alespoň na pět let.

Na komplexní zateplení domu je možné přes program získat až milionovou dotaci a na jednotlivé dílčí opatření, jako jsou zřízení fotovoltaiky, kotlů, tepelných čerpadel, zelené střechy a dalších, maximálně dvě stě tisíc korun. K celkové částce mohou žadatelé získat bonus ve výši padesáti tisíc korun za každé nezaopatřené dítě v domácnosti, deset tisíc korun za každé kombinované dílčí opatření a dalších deset procent získají žadatelé ze znevýhodněných regionů. Podpora vyplacená předem nesmí přesáhnout více než polovinu realizačních výdajů.

Pro mladé rodiny

Program Oprav dům po babičce je určen především pro mladé rodiny. Žadatel musí být ekonomicky aktivní, tedy musí být zaměstnaný, podnikat nebo si hledat práci. Nesmí vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, může ale mít polnosti a lesy.

Zároveň všichni členové domácnosti musí mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a deset let od dokončení projektu ji musí k bydlení využívat. To se nevztahuje na děti, které se osamostatní. O nový úvěr mohou žádat i ti, kteří již dotaci v programu Oprav dům po babičce získali v předchozích měsících.

„I když je dům zatížený hypotékou, a třeba jeden z partnerů v domácnosti je na mateřské dovolené, tento produkt míří přesně na ně,“ uvedl Hladík.

Projekt a energetický posudek

Žadatelé musí doložit doklad o vlastnictví bankovního účtu, na který budou vyplaceny finanční prostředky, a odborný posudek, jehož obsah odpovídá typu podporovaného opatření. V případě zateplení se posudek skládá ze dvou částí, a to projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy.

U ostatních opatření je to dle ministerstva jednodušší. V závislosti na opatření žadatel doloží dokumenty, jako třeba průkaz energetické náročnosti budovy, fotodokumentace stávajícího stavu a další doklady.

Některá média dříve upozorňovala na to, že zájem o program není vysoký. Loni v prosinci požádalo po necelých třech měsících o podporu šest set lidí a nyní po necelém půlroce je to dvojnásobek.

Dosažení cíle čtyřiceti tisíc zájemců v roce 2030 je tak podle Hladíka realistický. „Pokud tempo zachováme, cíl bude překonán,“ prohlásil ministr v Interview ČT24. „I tím, že jsme k tomu přidali velmi výhodný úvěr s úžasnou úrokovou sazbou, (...) zájem to zvýší,“ tvrdí.