Vyřídit dotaci a úvěr bude možné na jednom místě. Energeticky úsporná opatření by tak měla být dostupnější

Události: Vyřízení dotace i úvěru na jednom místě (zdroj: ČT24)

Vyřídit si dotaci, třeba Novou zelenou úsporám, i úvěr ze stavebního spoření bude možné na jednom místě. Spolupráci podepsaly ministerstva financí, životního prostředí a stavební spořitelny. K energeticky šetrným opatřením by se tak mohly snáz dostat i domácnosti, které nemají naspořené potřebné peníze.

Například vlastníci rodinného domu v Třemošné mají tepelné čerpadlo a od začátku roku přibyla i fotovoltaická elektrárna. Instalaci elektrárny a vyřízení dotace zařizovala soukromá firma. „Dotace, kterou bychom měli získat, by tak měla být 245 tisíc korun. Vlastní náklady jsou tři sta tisíc,“ popsal majitel Michal Nezbeda.

Ten na počáteční investici peníze měl. Domácnosti, které jich ale dostatek nemají, by mohly od příštího roku snáz využít úvěr ze stavebního spoření. Nově by na pobočkách spořitelen vyřídili nejen půjčku, ale i samotnou dotaci.

„Potřebujeme otevřít tuto možnost i lidem, kteří nemají dnes na to kofinancování. Tedy nemají tu část naspořenou. Proto ta kombinace Nové zelené úsporám a půjčky ze stavebního spoření,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dostupnost se zvýší pro ty, kteří nemají vlastní zdroje, slibuje Stanjura

„V případě potřeby klienty vybavíme takzvanou bankovní identitou, protože ta je nutná k tomu, aby si klient mohl dále podat žádost o dotaci Nová zelená úsporám. A zároveň klienta vybavíme něčím, čemu říkáme předběžná kalkulace úvěrového rámce,“ sdělil první místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen Michael Pupala.

„Dostupnost se hlavně zvýší pro ty, kteří nemají vlastní zdroje. Myslím si, že problém cen energií bude dlouhodobý,“ soudí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jen loni poskytly stavební spořitelny úvěry za víc než 53 miliard, zhruba polovinu právě na energeticky úsporná opatření. Nyní na ně zřejmě dopadne i vládní balíček, který může omezit státní příspěvek na polovinu.