Nová zelená úsporám podpoří sociálně znevýhodněné. Usnadní i přechod z plynových kotlů na tepelná čerpadla

Události: Novinky v dotacích na energetické úspory (zdroj: ČT24)

S novinkami v dotacích na zateplování a dalšími úspornými opatřeními z programu Nová zelená úsporám počítá ministerstvo životního prostředí od září. Žádosti podle nynějších pravidel bude přijímat ještě do konce června. Na podzim pak na většinu stávající podpory naváže. Změní ale podmínky pro bytové domy. Nově bude hledět na to, kolik sociálně znevýhodněných lidí tam má podíl nebo vlastní byt – čím více, tím vyšší bude i subvence. Družstvům a společenstvím vlastníků také úřady všechny peníze vyplatí předem.

„Jednáme s asociací dodavatelů oken a výplňových materiálů, zateplovacích systémů. A oni nám jednoznačně hlásí, že na tu další vlnu renovací jsou připraveni. To znamená, že materiálu bude dost,“ sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Žádnou úpravou, která by pomohla spořit energie, neprošla podle resortu až polovina bytových domů v Česku. Z velké části i proto, že se lidé s nižšími příjmy bojí splácení oprav.

Renovaci by nyní potřeboval například panelový dům v Příbrami. „Potřebovali bychom už udělat celkovou rekonstrukci – to znamená výměna balkonů, hydroizolace na balkonech, zateplení obvodového pláště, přiteplení střechy. Ale pořád se nám to nějak nepodařilo prosadit,“ řekla předsedkyně Bytového družstva občanů Příbram Ivana Šnebergerová.

Více než třetina tamních obyvatel jsou senioři nebo další nízkopříjmové osoby. A rekonstrukci, se kterou by se jim až trojnásobně zvedly i příspěvky do fondu oprav, se brání. Jenže se zateplením by mohli ušetřit kolem třiceti procent na energiích. To si uvědomuje Lenka Tesková. Je také důchodkyně, přesto by o zateplení stála.

Zvýhodnění na seniory

I na ni by společenství vlastníků mohlo nově čerpat od státu kromě běžné dotace zvýhodnění až 150 tisíc korun. Na to mají mít nárok vlastníci – senioři, příjemci příspěvku na bydlení nebo invalidé. Společenství a družstva by jim pak musela ulevit na pravidelných platbách. „Ve velké části to bude znamenat, že už nebudou muset platit do fondu oprav,“ vysvětlil Hladík.

„Vezmeme-li, že průměrná oprava na jednu bytovou jednotku vychází v rozmezí 400 až 500 tisíc korun, tak částka 150 tisíc korun může být ve vlivu dvaceti až třiceti procent,“ přiblížil ředitel metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák.

Odečte se ale i běžná dotace rozpočítaná pro všechny shodně. Nejvíce obyvatelé dostanou, když se rozhodnou pro nejvyšší stupeň zateplení – ten při čerpání podpory volí už nyní v téměř polovině rekonstrukcí. „Výrazně zvedáme jednotkové ceny tak, aby reálná míra podpory k těm opatřením dosahovala až padesáti procent celkové investice,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. U domů ve vlastnictví obce může být dokonce až sedmdesátiprocentní.

Stát bude nově také přispívat nízkopříjmovým domácnostem v bytových domech na dodatečné výměny oken. A to stejnou částkou jako v těch rodinných. Dostat mohou až dvanáct tisíc na jedno okno.

Lidé žijící v hospodářsky a sociálně znevýhodněných obcích s rozšířenou působností k dotaci dostanou bonus ve výši deseti procent, a to na zateplení bytovek i rodinných domů.

Z programu bude také nově možné částečně uhradit výměnu nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla. Doteď se Nová zelená úsporám vztahovala jen na výměnu kotlů na uhlí a další tuhá paliva. Od října 2021 stát právě na čerpadla vyplatil dvě miliardy a 400 milionů – o subvenci se podělilo skoro 25 tisíc lidí. Stát nedotuje čerpadla se zemními vrty. Naopak na ty s kolektory navýší podporu o čtyřicet tisíc korun.

Přes 130 tisíc žádostí

Zájem o Novou zelenou úsporám roste. Od předloňského podzimu podali lidé přes 130 tisíc žádostí. A přibližně 120 tisíc za 25 miliard už úřady schválily. Další tisíce – tentokrát seniorů – se hlásí prostřednictvím programu Nová zelená úsporám light.

Toho využila například Blanka Sehnoutková. Čtrnáct oken vyšlo celkově na 200 tisíc korun – z toho 150 tisíc dostala z Nové zelené úsporám light. Už před čtyřmi lety si pořídila tepelné čerpadlo. Díky němu za vytápění a ohřev vody ušetřila zatím kolem třiceti tisíc korun. „Jedno s druhým jsme zkombinovali a myslím, že ta úspora už bude znát opravdu citelně,“ věří. Letos plánuje ještě vyměnit staré dveře za nové. Pak bude mít zateplení domu kompletní.