Hledá se práce pro pošťáky. Uplatnění by mohli najít u vězeňské služby nebo u strážníků

Firmy nabízejí práci lidem z České pošty (zdroj: ČT24)

Některé firmy či instituce plánují, že zaměstnají lidi, kteří od května přijdou o místo v České poště kvůli rušení poboček. Některým sice vedení České pošty nabídne místo na jiných pracovištích, jenže stovky lidí si budou muset najít práci jinde. Místo by mohli najít například u městské policie nebo vězeňské služby.

K práci ve vězeňské službě se nyní vrátila například Petra Růžičková. Dříve pracovala u justiční stráže, jenže chtěla změnu, a tak nastoupila jako doručovatelka České pošty. Teď se k práci u vězeňské služby vrátila, působí jako vychovatelka. „Bylo to fyzicky namáhavé, hodně namáhavé, a také za málo peněz,“ popsala práci u České pošty.  

Vězeňská služba ČR nyní potřebuje dozorce, strážné a vychovatele, uplatnění by tam tak mohli najít i další zaměstnanci České pošty. „Práce je to samozřejmě náročná, ale jsem relativně spokojený,“ říká jeden z dozorců Tomáš Jarkovský. „V současné době máme nedostatek 58 zaměstnanců,“ dodává zástupce ředitele Věznice Plzeň Martin Černý. 

Volná místa jsou i v dalších českých věznicích. „Jsou u nás určitě místa v logistice nebo nějaká místa třeba na podatelně. Naši lidé pracují i s poštou, balíky i dopisy,“ sdělila mluvčí Vezeňské služby ČR Martkéta Prunerová. 

Práce u strážníků

České poště už nabídla pomoc celá řada státních i soukromých firem. „Máme zhruba dvacítku firem a institucí, které se nám aktivně ozvaly s tím, že by chtěly zaměstnat naše pracovníky, kteří opustí Českou poštu. Takže sociální dopad bude co nejmenší,“ potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.  

Ozvala se například i městská policie v Karlových Varech. Zájemce oslovila i prostřednictvím sociálních sítí. „Musí být starší osmnácti let, musí mít středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou,“ řekla k požadavkům mluvčí karlovarských strážníků Nikola Záhorová. 

Ve chvíli, kdy Česká pošta oznámí svým zaměstnancům, že jejich místo je zrušené, personalisté z vězeňské služby a dalších firem a institucí je budou kontaktovat přímo na pobočkách.