Žena vedla základní školu v Libčicích s falešným diplomem, uvedl iROZHLAS. Hrozí jí osm let vězení

Falešná ředitelka vedla školu osm let (zdroj: ČT24)

Ředitelka Základní školy v Libčicích nad Vltavou u Prahy měla podle policie falešný diplom, hrozí jí až osm let vězení, uvedl server iROZHLAS.cz. Okresní státní zástupce devětapadesátiletou ženu obžaloval z trestných činů podvodu a padělání a pozměnění veřejné listiny.

Žena vedla libčickou školu od roku 2012, když vyhrála výběrové řízení. Při něm dodala vedení města údajnou kopii magisterského diplomu z Univerzity Karlovy. Tehdejší vedení města originál po nastupující ředitelce doložit nechtělo.

Podle středočeských hospodářských kriminalistů předložila u konkurzu padělaný diplom, který používala jako pravý. Že takový diplom Univerzita Karlova nevydala, potvrdil i vedoucí Archivu Univerzity Karlovy Petr Cajthaml. Přibližně po sedmi letech a stížnostech některých rodičů na vedení školy, kteří žádali o zveřejnění dokumentů, se kopie diplomu dostala na veřejnost. Město a rodiče poté podali trestní oznámení. Ředitelka rezignovala, od roku 2020 už školu nevede.

Podle iRozhlasu.cz nyní podezřelá působí jako vychovatelka na jedné pražské základní škole. „Při osobním setkání se nechtěla k obžalobě vyjádřit kvůli pracovní vytíženosti, na následné telefonické dotazy už nereagovala. Později napsala, že kvůli složité situaci v rodině nechce záležitost komentovat,“ uvedl iRozhlas.cz.