Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.

„Zásadním důvodem navýšení ceny pro rok 2023 oproti minulým letům jsou především výrazné vnější vlivy způsobené zvýšením cen energií, ale i dalších komodit, jako jsou chemikálie, voda předaná, materiál na opravy, a to v řádech desítek až stovek procent,“ upřesnil ředitel vodáren Jiří Šolc.

Při průměrné spotřebě 90 litrů na osobu a den zaplatí příští rok tříčlenná rodina na Královéhradecku za vodu zhruba 12 600 korun, tedy asi o 2210 korun více než letos. Voda na Hradecku je v porovnání s okresními vodárenskými společnostmi v kraji tradičně nejdražší.

Cena vody v okrese Hradec Králové se od roku 2008 skládá z pohyblivé a pevné složky. Pohyblivá cena za odebrané množství od ledna 2023 vzroste o 19,74 koruny na 113,41 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody, tedy o 21,1 procenta. Zvýší se i cena pevné složky, která je stanovena podle kapacity vodoměru. Například odběratel v rodinném domku v kategorii nejnižší kapacity zaplatí ročně v pevné složce 2380 korun místo dosavadních 1968 korun.

Městy a obcemi vlastněný VAK Hradec Králové je majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývá se investicemi do tohoto majetku. Provoz sítí, včetně fakturací klientům, zajišťuje společnost Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské Veolie. Provoz vodáren má KHP pronajatý od října 2005 na třicet let. Ceny vody schvaluje VAK Hradec Králové.

Plán obnovy a investic do hradeckých vodovodů a kanalizací bude podle vedení společnosti pokračovat bez výrazného vlivu na zvyšování cen vodného a stočného. „Významnou měrou k tomu přispívají dotace ministerstva zemědělství ve výši 207 milionů korun, které se podařilo společnosti získat pro investice v letech 2022 až 2023,“ uvedl technicko-provozní náměstek vodáren Pavel Loskot. Hlavními aktuálními investicemi jsou výměna dožilého potrubí do hlavního vodojemu v Hradci Králové a rozšíření kapacity vodojemu v Bohuslavicích.

Zdražuje se i v dalších městech

O zdražení vodného a stočného v pondělí rozhodlo také představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Mladá Boleslav. V okresním městě i v dalších obcích tak cena služeb od ledna vzroste v průměru o 12,9 procenta na 121,60 korun za metr krychlový. Nový ceník zveřejnila firma na webu.

Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku stoupne od ledna příštího roku o 23,15 na 118,52 koruny za metr krychlový včetně DPH. Zvýšení činí 24,27 procenta, oznámil v pondělí mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava Marek Síbrt.

Zdražení již oznámila řada vodáren v zemi. Vodárny v Pardubicích zdraží metr krychlový dodané a odvedené vody od ledna o 26 procent na 132,22 koruny. Klienti Vodáren Kladno– Mělník budou platit 140 korun místo 115 korun. V Praze cena stoupne o 18,5 procenta na 128,13 korun za metr krychlový. Vodné a stočné v Brně od 1. ledna zdraží na 102 korun za metr krychlový, letos stojí 87,11 koruny.