TÉMA

Vodojem

Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.
3. 8. 2023|

Obce na západě Čech a na Šumavě řeší nedostatek pitné vody, budují vodojemy, posilují vrty

Nedostatek vody spojený se suchem řeší obce různě. Na západě Čech začaly budovat vodojemy, na Šumavě posilují vrty. Na Vysočině začal opět platit zákaz napouštění bazénů z vodovodního řadu.
1. 6. 2023|

V nejsušší části Rožnova pod Radhoštěm začala stavba vodovodu za sto milionů korun

V Horních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm začala stavba vodovodu. Ten má obyvatelům nahradit vysychající studny. Zejména v letních měsících se totiž pravidelně stávalo, že místní obyvatelé byli úplně bez vody. Náklady na stavbu nového vodovodu přesáhnou sto milionů korun.
16. 5. 2023|

Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|

Konec nedostatku vody v Ruprechticích. Liberec zahájil stavbu nového vodojemu

Vodu pro libereckou část Ruprechtice zajistí nový vodojem Horská a přivaděč, jejichž stavba byla ve čtvrtek zahájena. Tamní obyvatelé si už bezmála čtvrt století stěžují na špatné zásobování vodou. Kapacita vodovodní sítě tam už nestačí a brání rozvoji lokality a další výstavbě, řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Projekt bude stát až 64 milionů korun, skoro dvě třetiny nákladů by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí, 13 milionů přidá Severočeská vodárenská společnost.
8. 7. 2021|