Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Nová kanalizace pro krkonošské boudy (zdroj: ČT24)

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.

Na kanalizační síť se připojí třeba Husova bouda v Peci pod Sněžkou. Denně tam splachuje zhruba padesátka lidí. Kanalizační přípojka je hotová, během měsíce bude možné boudu odpojit od malé místní čistírny s nízkým výkonem a připojit se na kanalizaci.

V krkonošských boudách kvůli absenci kanalizace často docházelo ke komplikacím. „Když se to ucpe v zimě, kdy je tady minus patnáct stupňů, tak je strašně těžké si s tím nějak poradit,“ uvedl provozovatel Husovy boudy Libor Konkolský.  

Na boudě se také vaří, k čemuž je samozřejmě potřeba i pitná voda. I když jednotlivé chaty mají vlastní vodní zdroje, při napojení na vodovod odpadnou kuchařkám a kuchařům obavy, zda bude dost vody i v období sucha. „To víte, je to výhoda, když zatočíte kohoutkem a teče,“ řekla kuchařka Krista Martiníková.

Pozor na vzácné rostliny

Na některých místech se potrubí teprve ještě pokládá. Celá investice je totiž rozdělená na menší dílčí úseky. Je to proto, že se pracuje v Krkonošském národním parku, a práce tak podléhají nařízením biologů. Provozní technik VaK Trutnov Jiří Petřík popsal, že je nutné před začátkem prací přesadit některé vzácné rostliny, například zvonek český.  

Součástí stavby je i podzemní vodojem se třemi nádržemi o celkovém objemu 150 metrů krychlových. „Má dostatečnou kapacitu, aby pokryl i velké špičky, které jsou typické pro horské objekty,“ vysvětlil Petřík. 

Na téměř stomilionovou investici přispívá z větší části Státní fond životního prostředí. Horské objekty budou na centrální kanalizační a vodovodní síť kompletně napojeny do konce příštího roku.