Auta v chráněných oblastech Krkonoš mají odhalit detektory. Rozpoznají zvuk motoru

Události v regionech: Detektory aut v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Celkem 120 přestupků musela loni řešit policie spolu se strážci národního parku Krkonoše. Nejčastěji šlo o neukázněné řidiče, kteří se snažili projet klidovým územím. Tento problém má vyřešit technologie ze západu Čech. Plzeňská firma teď pro park připravuje detektory, které na neukázněné řidiče upozorní už zdálky.

Sedlo mezi Luční a Studniční horou je klidovým územím Krkonošského národního parku (KRNAP). Mezi chráněnými zvonky našli strážci přírody zaparkované auto. Podobně si podle nich snaží turisté zkrátit cestu stále častěji. Jen loni dostali na místě pokuty za 42 tisíc korun.

„Auto bez povolení k vjezdu na horské louce může v tu chvíli způsobit škody na vegetaci, ale v každém případě přemíra pohybujících se vozidel po národním parku způsobuje to, že i pěší turisté musejí uskakovat,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Detektory odhalí zvuk motoru

Zareagovat na nedovolený průjezd často strážcům trvá i několik minut – pokud jej vůbec odhalí. Park si proto objednal detektory zvuku, které na takové případy ihned upozorní. Stejné přístroje už fungují v Plzni. Na Americké třídě reagují na hlasité výkřiky nebo zvuky střelby a nahrávky posílají přímo na dispečink městské policie. V Krkonoších by měly zaznamenávat zvuk motoru.

„V současnosti probíhá sběr dat různých zvuků motorových vozidel, kterých potřebujeme stovky až tisíce. Tak, abychom byli schopni vytrénovat neuronovou síť, která by dokázala spolehlivě odlišit zvuk motorových vozidel od přírody,“ přiblížil technický ředitel společnosti Jalud Embeded Jakub Vališ.

Místo šedého městského detektoru nainstalují v parku zelenou verzi přístroje, aby mezi stromy nebyl nápadný. „Máte takovou malou věc, která se vytiskne na 3D tiskárně, dá se na strom a vypadá jako kmen,“ popsal spoluzakladatel společnosti Visioncraft Michal Procházka.

„Má zvukovod, který umožňuje detekovat příjezd motorového vozidla na vyšší desítky a doufáme i nižší stovky metrů,“ doplnil ředitel Jalud Embeded Lukáš Svoboda.

Zvukový detektor pak spustí i kameru, která průjezd auta zaznamená. První nainstalují v červnu, aby mohli systém v letní sezoně začít testovat. Už teď ale řidičům za vjezd do míst, kam nesmějí, hrozí ve správním řízení pokuta až sto tisíc korun.