TÉMA

Studniční hora

Auta v chráněných oblastech Krkonoš mají odhalit detektory. Rozpoznají zvuk motoru

Celkem 120 přestupků musela loni řešit policie spolu se strážci národního parku Krkonoše. Nejčastěji šlo o neukázněné řidiče, kteří se snažili projet klidovým územím. Tento problém má vyřešit technologie ze západu Čech. Plzeňská firma teď pro park připravuje detektory, které na neukázněné řidiče upozorní už zdálky.
24. 5. 2023|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|

V Krkonoších roztálo sněhové pole Mapa republiky, o dva týdny dříve než loni

V Krkonoších v pondělí 6. července roztálo sněhové pole Mapa republiky na úbočí Studniční hory. Stalo se tak o dva týdny dříve než loni, řekl náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jakub Kašpar. Mapa republiky bývá místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle. Traduje se, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí.
8. 7. 2020|

Sněhová mapa republiky letos stále drží. Jde o světově výjimečné místo

„Dokud neroztaje sníh na takzvané mapě republiky, léto na horách nezačne“, říkávalo se kdysi v Krkonoších.
30. 5. 2020|
Počasí

Venku tropy a sníh je definitivně pryč. V Krkonoších odtála Mapa republiky

V Krkonoších v pondělí 22. července odtálo sněhové pole Mapa republiky nad Modrým dolem na úbočí Studniční hory. Josef Harčarik ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) to v noci uvedl pro ČTK. Stalo se tak téměř o dva měsíce později než loni. Mapa republiky bývá místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle.
23. 7. 2019|