TÉMA

Detektor

Zóna ČT24: Detektor odhalí střelbu i výkřiky. A brzy už možná pomůže na Ukrajině

Ministerstvo průmyslu a obchodu se snaží propojit firmy a experty z Česka a Ukrajiny a podpořit tak spolupráci obou zemí v oblasti digitálních technologií. Jde o součást snah pomáhat Kyjevu už teď s přípravami na poválečnou rekonstrukci a mít tak první slovo u případných zakázek.
28. 4. 2024|

Auta v chráněných oblastech Krkonoš mají odhalit detektory. Rozpoznají zvuk motoru

Celkem 120 přestupků musela loni řešit policie spolu se strážci národního parku Krkonoše. Nejčastěji šlo o neukázněné řidiče, kteří se snažili projet klidovým územím. Tento problém má vyřešit technologie ze západu Čech. Plzeňská firma teď pro park připravuje detektory, které na neukázněné řidiče upozorní už zdálky.
24. 5. 2023|

Vědci zřejmě poprvé detekovali v urychlovači LHC nepolapitelná neutrina

Mezinárodnímu týmu Forward Search Experiment (FASER) se poprvé v historii podařilo na urychlovači v CERNu detekovat částice, které by mohly být neutriny.
29. 11. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 07:32|

Zoraná pole lákají nepoctivé hledače pokladů. Na vzácných předmětech se snaží vydělat

Přeoraná a neosetá pole v předjarní sezoně lákají hledače s detektory kovů, včetně těch, kteří si nálezy nechávají pro sebe nebo je výhodně prodávají. Archeologové proto některé cenné lokality v zimě namátkově kontrolují, aby jejich vykrádání zabránili. Spolupráce s amatéry je přitom pro odborníky zásadní.
14. 1. 2021|

V lese na Písecku našel řidič dvacítku min opřených o pařez. Po „majiteli“ už policie pátrá

Celkem 21 dělostřeleckých min nalezl řidič u cesty v lesní oboře u Jetětic na Písecku. Zatím není jasné, kdo munici na místo položil, policie už po něm pátrá. V minách, které pravděpodobně pochází z druhé světové války, bylo dohromady třináct kilogramů velmi silné trhaviny trinitrotoluen, informoval jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.
19. 6. 2020|

„Okradli jste britskou veřejnost.“ Soud potrestal mnohaletým vězením hledače pokladů, kteří zatajili mince a šperky z doby vikinské invaze

Vysoké tresty vězení uložil britský soud dvěma amatérským hledačům pokladů. Layton Davies a George Powell objevili v roce 2015 ve střední Anglii pomocí detektorů kovu šperky a mince z doby, kdy Anglosasové bojovali s Vikingy. Nálezci ale objev zatajili a rozhodli se jej zpeněžit. Powella kvůli tomu poslal soud na deset a Daviese na 8,5 roku za mříže. Potrestáni byli také dva překupníci.
25. 11. 2019|