Zóna ČT24: Detektor odhalí střelbu i výkřiky. A brzy už možná pomůže na Ukrajině

Zóna ČT24: Spolupráce Česka a Ukrajiny v oblasti technologií (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu se snaží propojit firmy a experty z Česka a Ukrajiny a podpořit tak spolupráci obou zemí v oblasti digitálních technologií. Jde o součást snah pomáhat Kyjevu už teď s přípravami na poválečnou rekonstrukci a mít tak první slovo u případných zakázek.

Buču v Kyjevské oblasti v roce 2022 výrazně poničily ruské jednotky. Po osvobození města se našly masové hroby i těla lidí pohozená na ulici. Teď se válkou zasažené město snaží postavit znovu na nohy i s pomocí moderních technologií.

Například Jurij Širyn pracuje na konceptu smart cities – tedy chytrých měst, která využívají kamerové systémy a další digitální technologie. Věří, že první výsledky bude mít právě v Buče už brzy. Vede jednu z desítek firem, které teď hledají další partnery i v Česku. Pomoct jim s tím má i stát a neziskové organizace.

Jedním z projektů, který může na Ukrajině a přímo v Buče pomáhat jako součást systému včasného varování už v blízké budoucnosti, je zvukový detektor, který dokáže odhalit střelbu, výkřiky nebo pohyb lidí tam, kde nemají co dělat.

Kromě bezpečnosti mají české firmy pomáhat i v průmyslu, lékařství nebo zemědělství. Spolupráci si chválí i ukrajinská strana. „Česká republika je dnes možná naším nejlepším partnerem, protože je dobře organizovaná a program je podporovaný vládou. Máme už celé portfolio projektů, dohromady jich je kolem dvaceti,“ říká prezident Aliance ukrajinských firem Alexander Jurčak.

Poslední dubnová Zóna ČT24 se věnovala i dalším tématům – například odhalení početného česko-ukrajinského gangu, jehož členové podle policie obrali přes 150 lidí celkem skoro o 30 milionů korun. Reportéři se blíže zaměřili i na výrobu letounů F-35 či výcvik policejních hlídek. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.