V nejsušší části Rožnova pod Radhoštěm začala stavba vodovodu za sto milionů korun

V Rožnově pod Radhoštěm začala stavba vodovodu (zdroj: ČT24)

V Horních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm začala stavba vodovodu. Ten má obyvatelům nahradit vysychající studny. Zejména v letních měsících se totiž pravidelně stávalo, že místní obyvatelé byli úplně bez vody. Náklady na stavbu nového vodovodu přesáhnou sto milionů korun.

Obyvatelé Horních Pasek jsou na pokles hladiny vody ve studnách zvyklí, jedná se totiž o nejsušší část města. Nejhorší sucho zažili místní v srpnu 2017, kdy jim ve studnách nezbylo skoro nic. Kvůli suchu dokonce platil zákaz čerpání vody z potoka, pitnou vodu obyvatelům rozvážely cisterny.  

Už tenkrát město Rožnov pod Radhoštěm plánovalo stavbu vodovodu. Začala až nyní, téměř po šesti letech. Momentálně se pracuje na hloubení jam u silnice, pod kterou povede potrubí. Ruch nedaleko domů místním nevadí, jsou rádi, že už nebudou muset řešit, zda mají jen vařit, nebo i prát. 

Například Vilém Melichařík momentálně nějakou vodu ve studni má, raději ji však nepije. „To, že se tady město rozhodlo postavit vodovod, samozřejmě vítáme, protože budeme mít jistotou, že tady voda bude,“ uvedl.

Hotovo za rok a půl

Nejde však jenom o stavbu samotného vodovodu. „Bude zde stát vodojem, odkud bude voda rozváděna k jednotlivým nemovitostem,“ řekl pracovník odboru investic městského úřadu v Rožnově pod Radhoštěm Radomír Šnejdrla.

Práce na desetikilometrovém vodovodu budou probíhat zhruba rok a půl. Náklady na jeho stavbu dosáhnou částky 107 milionů korun. Skoro tři čtvrtiny pokryje dotace ministerstva zemědělství.

„Věřím, že tento projekt, na který (místní) tak dlouho čekali, podpoří lidé i tím, že v případě stavebních uzávěr či různých dopravních komplikací budou vstřícní,“ uvedla místostarostka města Markéta Blinková (ODS).