Za pokus o upálení bezdomovců v Třinci poslal soud muže na deset let do vězení

Deset let pobude ve vězení Štěpán Krop, který na jaře polil hořlavinou dvojici bezdomovců, s nimiž měl spory, a chtěl je zapálit. Za pokus o dvojnásobnou vraždu mu hrozil ještě přísnější trest, jeho konečná výše je výsledkem dohody o vině a trestu, kterou obžalovaný, jenž se k činu v říjnu přiznal, uzavřel se státním zástupcem. Vzhledem k předchozí dohodě je verdikt Krajského soudu v Ostravě pravomocný.

Zapálením dvou bezdomovců spících pod mostem v Družstevní ulici v Třinci chtěl třiapadesátiletý Krop letos v dubnu ukončit dlouhodobé spory, které s nimi měl. V útoku mu podle obžaloby asistovala i manželka, která mu svítila baterkou, před soud však nemusela. 

Muž, který žil v zahradní chatce, polil bezdomovce hořlavinou, když oba spali. Potřísnil i jejich oblečení, matrace a lůžkoviny. Bezdomovci se však probudili a začala potyčka. Při ní se útočník, který byl již dříve trestán, pokusil hořlavou látku zapálit, což se mu však nepodařilo v zamýšlené míře.

„Došlo pouze k drobnému vzplanutí malého plamene, který poškozený pohotově rukou uhasil. Poté obžalovaný s manželkou z místa odešli,“ řekla mluvčí soudu Vilemína Hana Ondrušová. Dodala, že větší požár nevypukl jen díky shodě náhod.

Na začátku hlavního líčení obžalovaný vinu přiznal. Uznal obžalobu a se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu. Díky ní dostal nižší, desetiletý trest.