Za zapalování bezdomovců a jejich surové bití má mladík strávit 23 let za mřížemi

Soud poslal Petra Kolka na 23 let za mříže (zdroj: ČT24)

Devatenáctiletý Petr Kolek z Ostravy má ve vězení strávit celkem 23 let. Tresty obdržel jak za čtyři žhářské útoky na lidi bez domova, tak za surové zbití dalších dvou osob. Jedna z nich později zemřela. Pondělní verdikt není pravomocný.

Za loňské bezdůvodné zbití dvou bezdomovců v Horní Datyni a v Ostravě-Zábřehu soud uložil mladíkovi sedmnáctiletý trest. Mladík je měl zkopat a způsobit jim tak velmi vážná zranění. V prvním případě se napadený léčil ze zranění několik měsíců. Letos v únoru ale na následky napadení zemřel.

Druhý napadený utrpěl řadu zlomenin včetně otevřené zlomeniny čelisti i poranění mozku. Léčí se dodnes a je pravděpodobné, že už nikdy nebude soběstačný.

Znalec u muže odhalil duševní poruchu

Podle redaktora ČT Tomáše Indreie soudní znalec u muže odhalil sexuální poruchu – pyrofilní sadismus. „Mladíka lákalo sledovat, jak jeho oběť hoří. Podle psychiatrů je právě tato diagnóza velmi vzácná,“ sdělil Tomáš Indrei.

Nejprve spolu popíjeli alkohol. Když potom v opilosti jeho oběť usnula, tak ji zapalovačem podpálil a sledoval, jak trpí.
Tomáš Indrei
redaktor České televize

Mladík se podle zjištění České televize pohyboval mezi bezdomovci. Ve všech případech si na místech, kde se pravidelně setkávají, počkal na svou oběť. Za čtyři žhářské útoky na bezdomovce a také úvěrový podvod soud muži uložil šestiletý trest. 

„Soud zohlednil, že je diagnostikovaným pyrofilním sadistou, a ačkoliv měl v případě útoků rozpoznávací schopnost zachovánu, ovládací složka byla podstatně snížena právě kvůli zmíněné poruše,“ dodal mluvčí soudu Jiří Barč.

Soudkyně uložila muži také ochrannou sexuální léčbu s tím, že odsouzený si bude muset odpykat oba uložené tresty. Rozsudek zatím není pravomocný – obě strany si ponechaly lhůtu pro odvolání.