V Moravském krasu se zavřely tři turistické trasy, hrozí tam pád stromů

V Moravském krasu hrozí pády stromů (zdroj: ČT24)

Lesníci dočasně uzavřeli tři turistické trasy v Moravském krasu na Blanensku. Hrozí tam pád stromů. Vlastník, kterým je Školní lesní podnik Křtiny, teď hledá cesty, jak problémy na stezkách vyřešit. Poškozené stromy je nutné vytěžit, jsou ale v těžko přístupném terénu a nedostane se k nim technika.

Některé stromy v Moravském krasu mají odumřelé kořeny. Lemují téměř celou modrou turistickou trasu vedoucí z Adamova k Býčí skále. „Strom může kdykoli, za jakéhokoliv počasí a za jakékoli situace sjet dolů na turistickou trasu,“ komentovala hajná Monika Bejčková.  

Podle odborníků je důvodem dlouhodobé sucho, které stromy oslabuje. Jsou pak náchylnější k působení parazitů, například kůrovce. Nebezpečné jsou ale i na první pohled zdravé, zelené stromy.

Lesníci proto stezku v Josefovském údolí kompletně uzavřeli. K Býčí skále se teď turisté dostanou po žlutě vyznačené obchůzné trase. Ta je ale delší a s vysokým převýšením. Uzavřená je teď i cesta od sedmi dubů k Jelenci.

Kácení jen s povolením od ochránců přírody

Všechny uzavřené turistické trasy procházejí Národní přírodní rezervací. S těžbou poškozených stromů tak můžou lesníci začít až v polovině října. Schválit to navíc musí ochránci přírody. „Samozřejmě stojíme o to, aby byly trasy průchozí pro veřejnost. Budeme souhlasit s kácením z důvodu bezpečnosti kritických stromů,“ sdělil vedoucí Správy CHKO Moravský kras Dominik Franc.

Problém je ale v tom, že do postižených míst se nedostane těžká technika. Stromy tak budou postupně odřezávat dřevorubci horolezeckou technikou. Vlastníkem porostů je lesní podnik Mendelovy univerzity, tedy Školní lesní podnik Křtiny. Těžba bude pro něj finančně náročná.

„Budeme hledat finanční prostředky, abychom vlastníkovi uhradili zvýšené náklady, které mu tímto vzniknou,“ slíbil Franc. „Až budeme znát nacenění, objednáme firmu. Sehnat teď arboristickou firmu, třeba za měsíc, je problém,“ uvedl ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška.  

I přes tyto problémy lesníci odhadují, že všechny turistické trasy opět zprovozní do konce letošního roku.