Speleologové našli v Moravském krasu čtyři dómy plné krápníků

Speleologové objevili v Moravském krasu další jeskyně (zdroj: ČT24)

Jeskyňáři z Moravského krasu objevili poblíž Punkevních jeskyní čtyři rozlehlé dómy plné krápníků. Výzkum v lokalitě začal už před třiceti lety, speleologům se ale až před měsícem podařilo dostat hlouběji. Předpokládají, že najdou ještě další prostory.

Pohled na bohatou krápníkovou výzdobu v místech, kam se člověk dostal vůbec poprvé, čekal v říjnu jeskyňáře z Moravského krasu. Pro Tomáše Minkse je to první nově objevená jeskyně. „Ten systém nově objevených prostor se skládá ze čtyř dómů, jsou relativně stejně velké, dlouhé mezi třiceti až padesáti metry, výšky místy až patnáct metrů,“ popsal.

Cesta k nim nebyla snadná. Z povrchu tam vedou jen závěsné žebříky. Běžný návštěvník se tak do těchto míst zřejmě nikdy nepodívá. Leží totiž víc než čtyřicet pět metrů pod zemí. Speleologové se tam dostávají po lanech.

Za záclonou

Pátrání v oblasti začalo už v 80. letech. K prvním nálezům patřil třeba dóm Nedočkavců. Pro nově objevené prostory už mají jeskyňáři také pojmenování. Říkají jim třeba dóm Za záclonou nebo dóm S palcátem.

V Moravském krasu nejde v poslední době o jediné nálezy. V září se dalšímu spolku speleologů u Vilémovic na Blanensku podařilo prokopat do pěti menších jeskyní s unikátními krápníky. „V jedné části jsme objevili excentrické krápníky, které rostou bez ohledu na zemskou přitažlivost. Třeba i vodorovně,“ popsal předseda České speleologické společnosti MYOTIS Jan Flek.

Podobné nálezy jsou výjimečné. Moravský kras už totiž odborníci z velké části zmapovali. Vůbec nejrozsáhlejší v krasové oblasti je Amatérská jeskyně. Chodby se tam táhnou přes padesát kilometrů.