Kácení v Bělověžském pralese musí hned skončit, rozhodl evropský soudní dvůr

Soudní dvůr Evropské unie zakázal s okamžitou platností kácení v Bělověžském pralese na východě Polska. Tamní ekologové to označili za „velké vítězství obránců pralesa“.

Evropská komise se rozhodla podat k Soudnímu dvoru EU na Polsko žalobu v polovině července. Spor se vede o to, zda mohou dřevorubci zasahovat v chráněné a unikátní oblasti zapsané na seznamu UNESCO.

Předběžné opatření má platit do chvíle, dokud soud definitivně nerozhodne. „Soudní dvůr uvádí, že kácení může v pralese způsobit závažné a nezvratné škody,“ upozornila organizace Greenpeace.

Polská konzervativní vláda argumentuje tím, že stromy se kácejí kvůli boji proti kůrovci. Ekologové to však považují za záminku ke zvýšení těžby dřeva pro komerční účely. Loni v březnu přijaly polské orgány rozhodnutí, kterým umožnily trojnásobný nárůst těžby dřeva v pralese. Kácet se může i v oblastech, jež byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu.

Soudní tribunál nyní rovněž zakázal lesníkům odvážet odumřelé staré smrky a těžit dřevo v místech, na která původně polská vláda rozšířila povolení. „Rozhodnutí potvrdilo to, před čím už dříve varovala Evropská komise, UNESCO i většina akademické obce – totiž že prales neohrožuje kůrovec, ale kácení,“ napsala v prohlášení koalice, do které kromě Greenpeace patří sdružení ornitologů nebo polská pobočka WWF.

Tamní ministerstvo životního prostředí zatím rozhodnutí nekomentovalo. „Počkáme si na oficiální vyjádření soudního dvora,“ řekl mluvčí ministerstva Marek Waszczewski deníku Gazeta Wyborcza.

Deník zároveň informoval o tom, že těžba v pátek po vyhlášení zákazu neskončila. Dřevorubcům pomáhají bezpečnostní složky, proti kácení přímo na místě protestuje množství aktivistů.