V Ostravě i Olomouci začnou další tramvajové výluky. Dotknou se hned několika linek

V Ostravě i Olomouci začnou v nejbližších dnech další výluky v tramvajové dopravě. V ostravském obvodu Jih se v sobotu začne rekonstruovat trať v Horní ulici. Až do 10. prosince kvůli tomu nebudou jezdit tramvaje ve směru na Dubinu a lidé budou muset cestovat náhradními autobusy. V Olomouci zase kvůli opravě trati nepojedou od pondělí 19. září tramvaje na Novou Ulici. Výluka začne hned, jak se otevře tramvajová trať mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala.

V Ostravě-Jihu se bude modernizovat úsek trati mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiřikovského na pomezí sídlišť Dubina a Bělský Les. „Zahájíme tam další významnou stavbu, která má přinést nejenom snížení hlučnosti, ale také zvýšení rychlosti. V Ostravě se jedná už o čtvrtý úsek, kde budou moct naše nové tramvaje jezdit až osmdesátikilometrovou rychlostí,“ řekl už dříve generální ředitel Dopravního podniku Ostrava (DPO) Daniel Morys.

Podél trati tam jako na prvním místě ve městě přibudou nízké protihlukové stěny osazené směsí rostlin. Úpravy přijdou na více než 85 milionů korun. DPO je zaplatí ze svých zdrojů a částečně z evropských dotací.

Výluka se bude týkat tramvajových linek číslo 1, 10, 12, 15, 17, 18 a 19. Ve směru na Dubinu budou končit na zastávce Hrabůvka, Poliklinika, odkud budou jezdit náhradní autobusy.

Tramvaje se od soboty vrátí na opravené mosty v Plzeňské ulici v Zábřehu, a budou tak znovu jezdit i na zastávky Dolní a Rodinná. Na Plzeňské ulici ale ještě bude pokračovat rekonstrukce zastávky Tylova, kterou tak tramvaje zatím budou pouze projíždět. Dočasně tam budou jezdit spoje autobusových linek číslo 26 a 59.

Olomouc: Konec jedné výluky, začátek druhé

Opravu tramvajové trati zahájí v pondělí 19. září také Dopravní podnik města Olomouce (DPMO). Zrekonstruovat se musí koleje ve Wolkerově ulici, kvůli čemuž se bude muset uzavřít trať směr Fakultní nemocnice a dále na Novou Ulici. Navíc se budou dokončovat i práce v křižovatce ulic Třída Svobody a Havlíčkova. Náhradní doprava bude mezi zastávkami Náměstí Hrdinů a Nová Ulice a zpět zajištěna výlukovými autobusy X, řekla mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Tramvajové linky číslo 1 a 4 budou po dobu výluky nahrazeny kombinovanými linkami s označením X1/4 a pojedou ze zastávky Fibichova, přes hlavní nádraží, tržnici a náměstí Republiky zpět k nádraží a do Pavloviček. V opačném směru pojedou tramvaje s označením X4/1. „Obsluhovány budou všechny tramvajové zastávky na trase,“ dodala mluvčí.

Tramvaje 2, 3, 5 a 7 pojedou po svých trasách dle výlukového jízdního řádu. „Tramvajové linky číslo 6 a U nebudou po dobu výluky provozovány,“ řekla Sýkorová. Kvůli výluce se přesune autobusová zastávka Nová Ulice směr Pionýrská pro linky 10, 16 a 21 zhruba 50 metrů zpět směrem k označníku občasné zastávky v jízdním pruhu. „Zastávka Nová Ulice bude obsluhována výhradně autobusovou linkou X a linkami noční dopravy,“ upozornila mluvčí.

O den dříve, tedy 18. září, skončí několikatýdenní uzavírka tramvajové trati mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala, kvůli které bylo omezeno hned několik tramvajových linek mezi hlavním nádražím a centrem Olomouce.