Ústavní soud zamítl stížnost firmy, která přišla o licenci na solární elektrárnu u Kojetína

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost společnosti Solar 6, která na základě soudního rozhodnutí přišla o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu u Kojetína na Přerovsku. Ta byla Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) udělena v roce 2010 s výhodnými podmínkami odkupu energie. V době provádění revize však nebyla solární elektrárna podle soudního rozhodnutí zcela dokončená.

Licenci zpochybnil tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který kvůli překotně dokončovaným fotovoltaickým elektrárnám podal sérii žalob ve veřejném zájmu. Od roku 2011 se výkupní podmínky významně změnily, pro majitele elektráren tak bylo výhodné je „papírově“ dokončit ještě v roce 2010, někteří kvůli tomu předkládali nepravdivé revizní zprávy.

Kojetínskou elektrárnou se opakovaně zabýval Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud. Postupně padlo šest rozsudků. Nakonec soudy licenci zrušily.

„Bylo vedeno poměrně podrobné dokazování. ÚS seznal, že závěrečná rozhodnutí v této věci jsou přesvědčivá, logická a podložená právě výsledky provedeného dokazování,“ řekl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Tříčlenný senát ÚS však při rozhodování nebyl zcela jednotný, původní soudce zpravodaj Radovan Suchánek prosazoval jiný výsledek, proto se řízení protáhlo a vyžádalo si veřejné vyhlášení namísto častějšího odmítnutí.

Firma byla přesvědčená, že všechny podmínky splnila

Společnost tvrdila, že jednala v dobré víře. Její zástupci byli údajně přesvědčeni, že firma Solar 6 splnila všechny podmínky pro udělení licence. Nesouhlasila s tím, aby po devíti letech z „iniciativy“ nejvyššího státního zástupce o licenci přišla. Dále poukazovala na to, že případná pochybení ERÚ v řízení o vydání licence jí nemohou jít k tíži. Podle nálezu ÚS ale důkazy tvoří dostačenou oporu pro odejmutí licence.

Důvodem k zásahu ÚS se nestala ani délka řízení. „Předmětnou materii není namístě hodnotit dnešní, nýbrž tehdejší optikou, kdy se jednalo o velmi komplikované a soudní judikaturou dosud neřešené případy, takže nebyl dán dopředu ‚návod‘ pro co možná optimální postup,“ uvedl Šimíček.

Nejvyšší státní zastupitelství nález přivítalo jako očekávané potvrzení svého postupu. „Nás by překvapilo, kdyby byla licence ponechána,“ řekl žalobce Václav Kotas. Kojetínskou elektrárnou se zabývají také orgány činné v trestním řízení, případ už zamířil k soudu, rozhodnutí podle dostupných informací zatím nepadlo.