Solární elektrárna Zdeněk – Sun definitivně ztrácí licenci. Ústavní soud ji nepodpořil

Společnost Zdeněk – Sun definitivně prohrála boj o licenci solární elektrárny v Chomutově poté, co Ústavní soud odmítl její stížnost jako neopodstatněnou. Do rozhodnutí ještě mohla elektrárna vyrábět energii díky přiznanému odkladnému účinku. Nyní ale ústavní soudci konstatovali, že odejmutí licence bylo správným rozhodnutím. Novou licencí by se měl zabývat Energetický regulační úřad.

Podle rozsudku trestního senátu Krajského soudu v Brně z předloňského února elektrárny Saša – Sun a Zdeněk – Sun v Chomutově obdržely původní licence neoprávněně, revize nebyly v pořádku. Majitelé, bratři Zemkovi, tak získali právo na výhodnou výkupní cenu elektřiny, která se týkala elektráren s licencí udělenou do konce roku 2010.

Bratři Zemkovi dostali tresty vězení, odvolací Vrchní soud v Olomouci jim snížil verdikt na šest let a devět měsíců. Před soudem kvůli neoprávněným licencím stanula také tehdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Odvolací soud ji zprostil obžaloby, případ ještě přezkoumá Nejvyšší soud.

Zatímco trestní soudy se zabývaly zodpovědností konkrétních lidí, ve správním soudnictví se řešila platnost licence. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman napadl celkem 22 problematických licencí fotovoltaických elektráren ze sklonku roku 2010. V případě Zdeněk – Sun dosáhl úspěchu, Krajský soud v Brně rozhodl o odejmutí licence, což později potvrdil i Nejvyšší správní soud.

S „dobrou vírou“ firma neuspěla

„Je-li zpráva o provedené revizi nepravdivá, nemůže být podkladem pro uložení licence,“ rozhodl Nejvyšší správní soud. V ústavní stížnosti firma Zdeněk – Sun zpochybnila postup nejvyššího státního zástupce, který prý dostatečně neodůvodnil závažný veřejný zájem k podání žaloby. Firma kritizovala také právní hodnocení revizních zpráv a pozdějších expertiz a poukazovala na svou dobrou víru v platnost licence.

Ústavní soud nezjistil žádné porušení ústavně garantovaných práv firmy. Nezákonnost rozhodnutí o licenci prý způsobila především firma sama svým protiprávním jednáním. Ústavní soud argumentoval, že za takového stavu společnosti nesvědčila ani dobrá víra, ani důvěra v zákonnost a neměnnost rozhodnutí o licenci.

Majitelé solárních elektráren, kteří je zprovoznili do konce roku 2010, měli na 20 let garantovanou výkupní cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se ale výkupní podmínky zásadně změnily, cena za megawatthodinu klesla na 5500 korun.