Nevinná. Vrchní soud zprostil obžaloby bývalou předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou

Události: Soud zprostil Vitáskovou obžaloby (zdroj: ČT24)

Vrchní soud zprostil obžaloby bývalou předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou v kauze solárních elektráren. Podle soudu se neprokázalo, že se stal skutek, za který byla stíhána. Odvolací soud zároveň snížil tresty majitelům obou elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratrům Zdeňkovi a Alexandrovi Zemkovi ze 7,5 let na šest let a devět měsíců. O 1,5 roku na sedm let soud snížil trest také bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové.

Podle soudce Pavla Götha chybí u Vitáskové pomyslný ucelený řetězec nepřímých důkazů, z nichž by šel dovodit spolehlivý závěr o její vině. „U Vitáskové je dáno maximálně možné a důvodné podezření o tom, že se trestné činnosti účastnila a vytvořila jakousi podporu Schneidrové pro její nezákonné rozhodnutí, nicméně takový závěr bez pochyb učinit nejde,“ řekl.

V kauze jde o licence solárním elektrárnám Saša-sun a Zdeněk-sun. Jejich majitelé, synové miliardáře a průmyslníka Zdeňka Zemka, tak dostali právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010.

„Byli to právě obžalovaní, kteří znali situaci kolem stavby. Oni jediní byli investorem, znali pravý stav věci a byli garantem investic. Byli to oni, stejně jako jejich otec, kteří se angažovali v licenčním řízení. Jednoznačně to svědčí o závěru, že musejí být za své jednání odpovědní,“ řekl soudce.

Obžaloba uvedla, že Vitásková zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle žalobce o tom svědčí e-mailová korenspondence, ve které ji šéfka licencí Schneidrová o svém nezákonném rozhodnutí informuje. Podle soudu je však tato komunikace jednostranná.

Také Schneidrová, kterou soud odsoudil za zneužití pravomocí veřejného činitele, vzala u soudu veškerou vinu na sebe. „Nikdy mi žádný souhlas či doporučení k vydání mého stanoviska nedala,“ uvedla Schneidrová. 

Dokazování v kauze neoprávněných licencí udělených dvěma soukromým solárním elektrárnám na Chomutovsku skončil Olomoucký vrchní soud minulý týden ve čtvrtek

Stát měl přijít o 2 miliardy korun

Zastavení jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít, mělo státu podle obžaloby způsobit velké škody. Podle spisu mohla Česku za 20 let odběru energie z těchto elektráren vzniknout dvoumiliardová škoda. 

Licence nakonec oběma elektrárnám odebral jiný soud předloni v květnu s odůvodněním, že je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv.

Vitáskovou předloni poslal brněnský krajský soud za podíl na podvodu s udělováním licencí solárním elektrárnám do vězení na 8,5 roku. Ignorovala prý důkazy ve spisu svědčící proti elektrárnám. Bývalá předsedkyně ERÚ svou vinu od začátku odmítala.

Události: Nepravomocný trest pro Alenu Vitáskovou (zdroj: ČT24)