Soud v kauze solárních elektráren ukončil dokazování. O vině Vitáskové žalobce nepochybuje

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek ukončil dokazování v kauze neoprávněných licencí udělených dvěma soukromým solárním elektrárnám na Chomutovsku. Kvůli nim čelí u soudu obžalobě osm lidí v čele s bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Ta již vinu popřela. Soud dal prostor závěrečným řečem.

Žalobce navrhl soudu zamítnout odvolání všech osmi obžalovaných jako nedůvodná. O vině dvou pracovnic ERÚ včetně Vitáskové nemá pochyb. Obhajoba naopak vinu popírá, žádá zproštění či vrácení případu na kraj.

Žalobce Radek Mezlík trvá i na samotném žalovaném průběhu jednání obžalovaných, soud by měl podle něj provést pouze jeho dílčí úpravy. Pochyb nemá ani o vině tehdejších pracovnic ERÚ, předsedkyně Aleny Vitáskové a bývalé vedoucí odboru licencí Michaely Schneidrové.

Podle obžaloby se podílely na zastavení obnovy správního řízení, v němž mohli majitelé elektráren o licenci přijít. Obě před soudem popřely, že by řízení o obnově licencí zastavily účelně, Vitásková se prý na zastavení nijak nepodílela.

Mejzlík: Výpovědi jsou účelové

„Jejich výpověď není věrohodná, jde o výpovědi účelové s cílem vyvinit se,“ uvedl žalobce. Poukázal i na kontakty Schneidrové s otcem majitelů elektráren, průmyslníkem Zdeňkem Zemkem. „Vyplývá z toho jednoznačná konspirace, Vitásková utajovala korupční jednání Schneidrové,“ míní žalobce.

Žádá vysoké peněžité tresty pro hlavní aktéry, ale i zvýšení trestu z šesti na 7,5 roku dvěma mužům, kteří se na falešných zprávách podle něj podíleli. Kromě peněžitého trestu žádá u Vitáskové také uložení zákazu výkonu rozhodování jako úřední osoby ve správních řízeních na deset let.

Ke slovu se již dostal první obhájce. Vinu revizního technika Vladimíra Čimpery i obchodního ředitele Jaroslava Kryma odmítl. Oba ve čtvrtek při doplnění dokazování u soudu uvedli, že byli pod tlakem svého tehdejšího nadřízeného, který jim vyhrožoval. Svou vinu při přednesu odvolání již dříve odmítli i ostatní obžalovaní, jejich obhájci většinou žádali soud o zproštění nebo vrácení případu krajskému soudu.

Vitásková u soudu uvedla, že přezkumné řízení v rozhodnutí, které učinila ve prospěch majitelů elektráren Schneidrová, zahájila ještě předtím, než byla celá skupina obviněna. Zastala se jí i tehdejší ředitelka licencí Schneidrová. Uvedla, že rozhodnutí vydala sama a šéfka ERÚ jí prý žádný souhlas či doporučení k vydání stanoviska nedala.

Podle obžaloby majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratři Zdeněk a Alexandr Zemkovi, získali licenci neoprávněně a dostali tím právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Licence nakonec oběma elektrárnám odebral jiný soud předloni v květnu s odůvodněním, že je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv.

Soud se kauzou zabývá od pondělí, jednání má nařízeno také příští týden od pondělí do středy. Lze očekávat, že rozsudek soud vynese dříve.

Události ČT: Bývalá šéfka ERÚ Vitásková před soudem (zdroj: ČT24)