Břeclav má nový územní plán. Díky němu vzniknou byty, kanceláře i nová parkovací místa

Břeclav má nový územní plán (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Břeclavi odsouhlasili zásadní změny územního plánu. Díky nim se bude moct uskutečnit hned několik projektů – vzniknout mají například nová parkovací místa nebo více než desítka bytů. Na schválení čekala zhruba šedesátka drobných podnětů od města, obyvatel i podnikatelů. Nový územní plán schválili zastupitelé po dlouhých pěti letech jednání.

Díky nově schválenému územnímu plánu se bude moci opravit například břeclavský kulturní dům. Objekt před dvěma lety koupil nový majitel, rekonstrukci budovy i s výstavbou bytů ale musel odložit, protože to starý dokument neumožňoval.  

„Určitě je to pro mě dobrá zpráva, konečně se tam dá něco dělat. Budou tam kancelářské prostory pro provoz i nějaké ty byty. Ty tam budou hlavně pro lidi, co tam budou pracovat,“ řekl majitel kulturního domu Bohumil Vavříček. 

Změna územního plánu má pomoci například i v přestavbě bývalého hotelu Imos na Komenského nábřeží u řeky Dyje. Hotel přestal fungovat v době pandemie koronaviru. Areál odkoupila hodonínská stavební firma, která má v plánu objekt přestavět mimo jiné na byty.

O byty je enormní zájem

Právě po nových bytech je podle vedení města v posledních letech velká poptávka. „Nechali jsme zpracovat studii průzkumu trhu, ta ukazuje, že ceny bytů v Břeclavi se blíží cenám bytů v Brně. Spousta lidí odtud do Brna dojíždí, takže poptávka je obrovská. Co se objeví na trhu, tak okamžitě během týdnů z trhu zmizí,“ popsal situaci místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a Neklidní). 

Ovšem nejenom bytů je málo, stejný problém je v Břeclavi i s parkovacími místy. Řešením by mohl být nový parkovací dům. Ale podmínkou, aby mohlo město žádat o dotaci, je stavební povolení. Doposud bylo jeho vydání právě v rozporu s územním plánem. „Na bývalém autobusovém nádraží vznikne třípatrový objekt pro zhruba 230 vozidel,“ přiblížil Matuška.  

A díky novému územnímu plánu je téměř vyřešen další velký problém – výrobní firma přímo v centru města. Nyní se bude moci společnost Racio přesunout do průmyslové části města v lokalitě Poštorná. Firma se chce totiž rozšířit, v centru to však nebylo možné.