TÉMA

Průmyslový areál

Na Moravu míří další investoři. V Mošnově se budou vyrábět elektrické vodiče, nové haly vyrostou i u Přerova

Na střední i severní Moravě vznikají nové průmyslové areály. Například v průmyslové zóně v Mošnově u Ostravy se momentálně dokončuje výrobní hala pro italského investora, kterým je společnost IRCE. Vyrábět se tam mají elektrické vodiče, a to pro elektromobily nebo domácí spotřebiče. Úplně nová průmyslová zóna vyroste také u Přerova, vyjde na zhruba tři miliardy korun.
27. 4. 2024|

Obce u dálnice D5 zvedají daň z nemovitosti průmyslovým areálům, majitelům domů přitížit nechtějí

Některé obce podél dálnice D5 se rozhodly od Nového roku zvýšit daň z nemovitosti průmyslovým areálům ve svých katastrech. Majitelům soukromých domů více přitěžovat nechtějí, aby jim tak aspoň částečně kompenzovaly hluk a znečištění spojené s dopravou. Minimálně o 80 procent vyšší daň z nemovitosti nicméně od letoška v důsledku vládního konsolidačního balíku zaplatí všichni.
4. 1. 2024|

Ostrava díky mapě ví, která místa ve městě jsou nejteplejší

Ostrava má k dispozici mapu, která ukazuje, ve kterých částech města je nejvyšší nebo nejnižší povrchová teplota. Data mohou posloužit městskému ateliéru při plánování nové výstavby. Ukazují, že nejteplejšími místy jsou v Ostravě centrum města, obchodní centra či průmyslové areály, naopak v Porubě je povrchová teplota nejnižší. Mapu vytvořili na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TU).
29. 7. 2023|

Do Labe na Litoměřicku už dvakrát unikly neznámé látky, olejové skvrny likvidovali hasiči

Policie stále neví, jaké látky unikly do Labe z průmyslového areálu u Žalhostic na Litoměřicku. Do řeky se přitom dostaly už dvakrát. V minulém týdnu tam hasiči s policií odebírali vzorky. Areál je volně přístupný a nádoby s oleji tam tak mohl přivézt v podstatě kdokoli.
21. 3. 2023|

V Ostravě vzniká nový logistický park. Už teď nabízí skoro tisícovku pracovních míst

V Ostravě-Hrušově pokračuje výstavba nového logistického parku. V areálu Contea Park Ostrava D1, který buduje developerská společnost Contera na někdejším brownfieldu, vzniklo už 950 pracovních míst. Plánovaná plocha je přibližně 151 tisíc metrů čtverečních průmyslových prostor, první dvě budovy zabírají více než 108 tisíc metrů čtverečních. Celkové náklady projektu přesáhnou 2,9 miliardy korun, dosud firma proinvestovala 1,9 miliardy, uvedli jednatelé Contery Dušan Kastl a Tomáš Jirků.
12. 10. 2022|

Břeclav má nový územní plán. Díky němu vzniknou byty, kanceláře i nová parkovací místa

Zastupitelé Břeclavi odsouhlasili zásadní změny územního plánu. Díky nim se bude moct uskutečnit hned několik projektů – vzniknout mají například nová parkovací místa nebo více než desítka bytů. Na schválení čekala zhruba šedesátka drobných podnětů od města, obyvatel i podnikatelů. Nový územní plán schválili zastupitelé po dlouhých pěti letech jednání.
19. 8. 2022|